Akademiet

Den tredjeyngste FCM-debutant i Superliga-historien med baskiske rødder og teknisk elegance

Hver måned portrætterer vi én af de mange unge talenter, der spiller i FCM. Denne gang zoomer vi ind på Mikel Gogorza, som har indtaget en nøglerolle på U19-holdet og i februar fik sin seniordebut i 3F Superliga i en alder af blot 17 år.

14/03/24
Alexander Walther Petersen
Foto: Daniel Stentz

Mikel Gogorza startede med at spille fodbold, da han var fire år i B 1903. Efter nogle år skiftede han til den lokale klub BSV. Her spillede offensivspilleren frem til otteårsalderen, inden han drog videre til Lyngby BK’s ungdomsafdeling.

Det blev til fem år hos de kongeblå, hvorefter han vendte tilbage til det københavnske fodboldmiljø for at spille på henholdsvis U13, U14 og slutteligt U15 for FCK.

– Det gik rigtig godt de første år i FCK, men halvvejs inde i min tid som U15-spiller følte jeg, at tiden var inde til at prøve noget nyt. Derfor var jeg glad for muligheden for at komme til FCM, også når jeg ser tilbage på det den dag i dag, forklarer han.

Farvel til løvens hule og goddag til ulveland

Den nye mand i den sort-røde dragt fik en forrygende start i det midtjyske, selvom han skulle vænne sig til omgivelserne i en alder af 14 år. Der gik ikke lang tid, før han gjorde sig positivt bemærket på U15-holdet og hurtigt fik vekslet de gode præstationer til en treårig kontrakt.

Særligt i forbindelse med hans andet år i klubben blev gennembruddet effektueret. Det betød, at den unge tekniker nu kunne se frem til at spille på U19-holdet. Gogorza vænnede sig hurtigt til niveauet, mens han for alvor mærkede, at han blev modnet som spiller.

– Det var meget anderledes at være blandt de ældste på U17 og lige pludselig være den yngste af alle på U19. Jeg kom hurtigt ind i en god rytme og fandt meget naturligt min plads. Det var egentlig ikke fordi, jeg ændrede min måde at spille på. Jeg blev bare ved med at gøre ’mine ting’, siger han og fortæller videre:

– Jeg har haft nogle gode værelseskammerater, og det har klart været med til at styrke fællesskabet – både på og udenfor banen. Så jeg synes klart, at skiftet til FCM har været det helt rigtige, særligt eftersom klubben stillede nogle gode rammer til rådighed for mig, hvad angår skole og akademi.

Fransk pas og spanske driblinger

17-årige Gogorza er af dansk-baskisk afstamning med dansk mor og en far fra Baskerlandet. Derfor har han både et dansk og et fransk pas liggende hjemme på kommoden. Den familiære baggrund er også grunden til det sydeuropæisk-klingende ’Gogorza’, der står bag på den midtjyske spillertrøje.

– Jeg har dobbelt statsborgerskab, fordi min far er fra Baskerlandet. Passet er fransk, da man ikke kan have et baskisk. Jeg er glad for den dansk-spanske sammensætning rent kulturelt, men når jeg spiller på banen, er det ikke noget, jeg tænker videre over, siger han.

Gogorza og hans far holder med hjerteklubben Athletic Bilbao, men selvom han drømmer om at spille i én af de fem bedste europæiske ligaer i fremtiden, er det en anden kanonslagkraftig klub, der står øverst på listen, nemlig Arsenal FC. En klub, der de facto råder over en dygtig spansk træner. Så måske er det hele ikke så tilfældigt alligevel?

De gode eksempler fra akademiet

Når Mikel Gogorza skal fremhæve sine forcer på banen, er det i den offensive del af spillet, når han figurerer på enten højre- eller venstrekant eller helt på toppen. Her er der klare lighedstræk med nuværende førsteholdsspillere som eksempelvis Aral Simsir.

– Mit varemærke er en-mod-en situationerne og driblingerne. I forhold til mål og assists har det også været ret stabilt gennem flere sæsoner. Men der skal klart bygges på i mit defensive spil og særligt i presspillet. Der kan jeg godt blive markant bedre, anerkender den 1,86 meter høje tekniker.

Aral Simsir er også en spiller, som Gogorza meget gerne vil sammenlignes med. Generelt har flere og flere spillere, der har en fortid på akademiet, været kerneeksempler på en vellykket transition mellem ungdomsfodbold og førsteholdsfodbold.

Det gælder også for navne som Oliver Sørensen og Viktor Bak, der i skrivende stund høster masser af spilletid på Thomas Thomasbergs Superligamandskab. Noget, som den purunge Gogorza drømmer om, at gøre kunsten efter.

Historisk Superligadebut

Måske er det danske stortalent ikke så langt fra at realisere netop den drøm. Han tog i hvert fald det første store skridt, da han debuterede mod Brøndby IF i februar.

Her blev den normalt offensive spiller indskiftet efter 79 minutter. Men grundet kampens forløb blev det en noget uvant position på banen, han skulle operere fra. Det fik dog langt fra Gogorza til at ryste i bukserne.

– Da jeg fik mine instruktioner fra sidelinjen, skulle jeg lige være sikker på, at det nu også var højre wingback, jeg skulle spille på. Men da jeg kom på banen, blev jeg ikke nervøs. Vi skulle prøve at vende nederlag til som minimum en uafgjort, og jeg var klar til at give mig 100 procent i den levende kulisse, der var på Brøndby Stadion, lyder det.

Med sine 17 år og 144 dage var Gogorza desuden den tredjeyngste FCM’er i historien til at få officiel førsteholdsdebut. Foran ham finder vi Mads Hvilsom og Andreas Poulsen, mens den tidligere newzealandske forsvarsgeneral Winston Reid var blot tre dage ældre end den nyudklækkede førsteholdsdebutant.

Det er i alt blevet til mere end fem udtagelser til Thomasbergs trup for den talentfulde spiller i indeværende sæson, mens han ligeledes var med på træningslejren til Portugal i pre-season. Selv håber Mikel Gogorza på flere chancer på førsteholdet i fremtiden.

– Der er mange rollemodeller og ledere på førsteholdet, som jeg er glad for at kunne læne mig op ad. Alt fra de rutinerede spillere i form af Henrik Dalsgaard og Jonas Lössl til de yngre spillere, der har taget vejen fra akademiet til fast superligabold, siger han og tilføjer:

– Selvom jeg er en ung spiller, tror jeg på, at jeg finder min rolle og plads på førsteholdet, hvis jeg fortsætter med at spille mit spil og gøre mit bedste hver dag, afslutter Mikel Gogorza ambitiøst.

Fakta

Født: 27. september 2006 (17 år)
Højde: 1,86 meter
Højrebenet offensivspiller med danske og baskiske rødder
16 kampe i U19 Ligaen, otte mål, fem assists
Fem kampe i UEFA Youth League, to mål og en assist
Fem kampe for Danmarks U18-landshold