Akademiet

NM: U19 storsejrede i kampen om bronze

FC Midtjylland storsejrede mandag eftermiddag mod svenske Hammarby i kampen om bronzemedaljer ved de Nordiske Mesterskaber.

07/12/21
Kasper Petersen
Foto: Daniel Stentz

Selvom FC Midtjylland gik ubesejret gennem gruppespillet, var det ikke nok til at sikre puljens 1. plads og dermed en plads i finalen ved de Nordiske Mesterskaber i spanske Marbella. Derfor skulle FC Midtjylland ud i en bronzekamp mod svenske Hammarby, der sluttede som nummer 2 i den modsatte pulje.

Hammarbys gameplan var klar fra kampens begyndelse. Det svenske mandskab pressede baglinjen højt op for at placere spillet på FC Midtjyllands banehalvdel i et meget mand-mand-orienteret pres i kampens indledende minutter. Kendetegnet for kampene ved de Nordiske Mesterskaber var, at modstanderne havde minimalt kendskab til hinanden, hvilket især i mandagens kamp betød, at FC Midtjylland havde en tilvænningsperiode i kampens første 15 minutter.

Derefter tog de danske U19-mestre kontrol over kampen. Erfaringen fra international fodbold kom til syne i 1. halvleg, hvor FC Midtjylland stort set slukkede gnisten for de blå-gule naboer fra Hammarby. FC Midtjylland kom foran 1-0 på en straffesparksscoring af Danijel Djuric. Efter den sikre straffesparkseksekvering af den islandske tekniker trak Hammarby sig tilbage, og dermed blev deres farlighed også betydeligt reduceret. FC Midtjylland kapitaliserede af den passive tilgang og udbyggede føringen til 3-0 før pausen på to mål af Andreas Nibe.

I anden halvleg fortsatte de midtjyske ulve med at have kontrol over kampen. I pragtfuldt fodboldvejr i det sydlige Spanien kunne trænerteamet se colombianske Moreno score til 4-0, inden Malte Melin cementerede bronzemedaljerne ved at sparke FC Midtjylland foran med 5-0. Dermed går FC Midtjylland ubesejret igennem de Nordiske Mesterskaber i en tilfredsstillende og velspillet turnering af det ældste akademihold i Skandinaviens fineste fodboldselskab.

Vinderen af turneringen blev gruppevinderne fra FC Midtjyllands pulje – norske Molde. Nordmændene vandt alle kampe bortset fra kampen mod FC Midtjylland, og de besejrede F.C. København i finalen i en straffesparkskonkurrence efter 2-2 i ordinær spilletid.

De midtjyske ungdomsspillere må fortsat anses som de mest internationalt erfarne ungdomsspillere i Danmark, da klubben har været deltager i UEFA Youth League i de seneste tre udgaver. Med FC Midtjyllands Vision 2025, hvor en top 50-placering på UEFA’s koefficientrangliste indgår, er denne form for international erfaring guld værd for de unge akademispillere.

I årets udgave af UEFA Europa League kan FC Midtjylland torsdag aften spille sig videre i turneringen med en sejr over bulgarske Ludogorets med hele 16 registrerede akademispillere i bruttotruppen, hvilket er flest af alle hold i turneringen.

FC Midtjyllands U19-cheftræner Kenneth Andersen ser også den internationale erfaring som yderst værdifuld.

– Den her internationale erfaring, vi kan give spillerne, har stor betydning. Vi havde allerede fået en forsmag på norsk ungdomsfodbold i UEFA Youth League, da vi mødte Rosenborg BK. Hernede møder vi så to andre gode norske hold, som var rigtigt godt organiserede, og derefter møder vi to gode svenske hold, som greb kampene anderledes an – blandt andet med høj intensitet, siger Kenneth Andersen og fortsætter:

– Det har været en rigtig fin turnering med rigtigt gode kampe og en god mulighed for læring for vores spillere. Både sportsligt og for selve holdet, men også for den udvikling, vi har været i gang med. Den synes jeg, vi har fortsat med hernede, så vi har fået et rigtigt godt udbytte af turneringen, slutter cheftræneren.

FC Midtjylland afslutter dermed 2021 med manér og kan nu gå på en velfortjent vinterpause.

Der er turneringsstart den 2. februar i det nye år, hvor første opgave er en hjemmekamp mod FC Nordsjælland. Få dage senere spiller FC Midtjylland playoff-runde i UEFA Youth League på hjemmebane – det er den 8./9. februar 2022. Der er lodtrækning til den kamp den 14. december.

FC Midtjylland U19 – Hammarby U19 5-0 (3-0)

1-0 Danijel Djuric
2-0 Andreas Nibe
3-0 Andreas Nibe
4-0 Juan Gomez Felipe Moreno
5-0 Malte Melin

FCM-truppen i Marbella

Christian Rust, Mathias Balle – Andreas Bonnén, Mikkel Fischer, Pontus Texel, Fabrice Mezema, Malthe Bøndergaard, Mads Nybo Lauritsen, Adam Nygaard Andersen, Gustav Fraulo, Jakob Leerhøj Larsen – Victor Gabriel Kehinde, Andreas Nibe, Oscar Fraulo, Valdemar Byskov Andreasen, Heini Sørensen, Danijel Djuric – William Akpan, Juan Felipe Gomez Moreno, Donovan Bagou, Gustav Ørsøe Christensen, Malte Melin.