Akademiet

Ny Head of Coaching i FC Midtjylland

FC Midtjylland rokerer rundt på vigtige stillinger på akademiet. Jan Knudsen er ny Head of Coaching og skal udvikle trænerteamet.

18/07/21
Frits Nielsen
Foto: Daniel Stentz

FC Midtjylland har rokeret om på de vigtige stillinger på akademiet. U19-guldtræner Henrik Jensen er nu tilknyttet førsteholdet som assistent under Bo Henriksen.

Kenneth Andersen, tidligere førsteholdstræner og U19-træner, er tilbage på græsset som U19-træner. Kenneth Andersen overlader sin stilling som Head of Coaching på akademiet til 60-årige Jan Knudsen.

For Jan Knudsen er det et comeback til det midtjyske. Han var i 1994 med til at starte den midt- og vestjyske Idrætshøjskole ISI op, og han har siden været forretningsfører i OB (2008-2013) og fra 2013 direktør i Dansk Firma Idræt.

Hvad bringer du med til yderligere at udvikle FC Midtjylland?

– Fodbold udvikler sig jo hele tiden. Vi skal blandt andet accelerere den individuelle træning med et særligt fokus på de tekniske færdigheder samt den taktiske fleksibilitet. Trænerne skal vise stort mod til at lave om eller justere under træningen og i kampene.

– Drømmen er jo at blive Skandinaviens bedste fodboldakademi, og derfor skal vi konstant udfordre os selv, så vi er på forkant tre-fire år frem med træningsmetoder og ikke mindst indholdet på banen. Vi skal bygge videre på det unikke grundlag, som Kenneth Andersens fine arbejde har skabt, forklarer Jan Knudsen.

Fokus på trivsel

På akademiet er målet at udvikle de dygtigste fodboldspillere og samtidig skabe hele mennesker med et stærkt fundament for fremtiden, og derfor er tilgangen baseret på et stort blik for spillernes såvel som trænernes trivsel.

Jan Knudsen ser derfor også frem til at komme tættere på og bidrage til, at spillerne udvikler sig til glæde for den enkelte, men i særdeleshed også for holdet og klubben.

Udover at have arbejdet mange år med strategi og organisation er Jan Knudsen også trænerinstruktør i DBU, hvor han blandt andet underviser på UEFA A-licensuddannelsen, som er en elitetræneruddannelse.

Dertil har han på det praktiske plan været træner for ungdomshold fra U14 til U19 Liga samt 2. divisionsniveau, som jo er et niveau med flere unge spillere, som ikke fik kontrakt efter deres ungdomsligaeventyr sluttede. Så fodbold har hele tiden været en del af Jan Knudsens dagligdag.

– Jeg håber, at jeg med min erfaring kan hjælpe både yngre og mere erfarne trænere med at turde gøre tingene hurtigt og indimellem anderledes. Jeg skal sikre, at vi har de rigtige processer, og at vi eksekverer i praksis og ikke mindst på banen, siger Jan Knudsen.

– Det skal ske gennem stor tillid og klare retninger til trænerne og med den holdning, at “vi er ikke noget i os selv, men i kraft af andre”. Det er den vej, vi motiverer trænerne til at tro på sig selv og fortsætte den udvikling, de er inde i, forklarer Jan Knudsen.

Aftrykket skal sættes på græsset

Akademiholdene U19 og U17 samt U15, U14 og U13 er FC Midtjyllands lange livline, og det er der, Jan Knudsen skal sætte sit aftryk.

– Med min ledelseserfaring skal jeg være med til at sikre, at trænerne hele tiden udvikler sig. Der er stor forskel på U13 og U19. U19 skal vinde DM. Det er ikke det primære for U13 og U14, men som sidegevinst tager vi gerne med, at de vinder, lyder det fra Jan Knudsen, som endnu engang slår fast, at det først og fremmest er på græsset, han vil sætte sine aftryk.

– Vi skal sikre, at vi har gang i de rigtige processer på alle årgange, og vi skal sikre, at vi gør det i praksis. Altså på banen, fastslår Jan Knudsen, som officielt tiltræder sin nye stilling i morgen mandag den 19. juli.