Klubben

Portræt af Claus Madsen: – Fodbolden vil altid være en del af mig

På en telefonlinje har vi fanget Claus Madsen, der tidligere har spillet otte år med FCM-logoet på brystet. Han sætter ord på, hvilken betydning klubben havde for ham, hvad han har bedrevet siden karrierestoppet, og hvilke tanker han har om fremtiden.

05/05/21
Alexander Walther Petersen
Foto: Getty Images

Claus Madsen har i dag rundet de 46 år, men han er stadigvæk en aldeles aktiv herre, som fordriver tiden med masser af sport, en lærerstilling på Vejle Idrætsefterskole og med en familie, der også er bidt af især fodbolden.

Den oprindeligt fødte fynbo startede sin karriere i OB, hvor han var fra 1998-2002. Herefter skrev han kontrakt med FCM, hvor han var helt frem til afslutningen af sin aktive karriere otte år efter i 2010.

Claus Madsen er en tidligere nøglefigur for FC Midtjylland, som i denne portrætudgave fortæller om hans karrieres til- og fravalg og i særdeleshed om, hvilken betydning FCM havde for ham som spiller og menneske.

Stor loyalitet

Claus Madsen har kun spillet for to klubber igennem sin tid som fodboldspiller, men det er ikke fordi, at der ikke har været andre tilbud undervejs:

– Jeg tænker ikke, at der løber særlig mange unge spillere rundt, der ikke drømmer om udlandet. I mit tilfælde var jeg altid så pisseuheldig at rende ind i en skade, hver eneste gang der kom et interessant skifte på tale i især OB-tiden, siger han og supplerer:

– Jeg var tæt på at komme til Skotland, som jeg virkelig ønskede, men blev skadet. Senere var et Hollands-eventyr på bedding, hvor jeg var enig med klubben, men min daværende kone sagde fra overfor skiftet, fortæller han.

Det var dog ikke altid kun skaderne og de familiære forhold, der satte en brat stopper for skiftet til udlandet. Claus har også været drevet af en vis grad af loyalitet til de klubber, som han har repræsenteret på grønsværen.

Igennem ungdomsårene og sine første fire år som professionel har han udvist en stor loyalitet overfor barndomsklubben OB. En loyalitet, som han tog med til FCM, hvor han endte med at blive i de sidste otte år af karrieren.

Da den dengang 26-årige Claus Madsen tog skiftet til det midtjyske, var det ifølge daværende sportsdirektør, Jens Ørgaard, en god boldspiller, de fik ind. Men planerne om, at FCM var en rampe videre til udlandet, lå ikke just i kortene:

– Jeg kunne fornemme på Jens Ørgaard, at selvom jeg præsterede godt på banen, så var jeg ikke den, der stod forrest i køen til at blive sendt afsted med første fly, forklarer han med et smil på læben og fortsætter:

– Med årene kunne jeg sagtens have fundet andre klubber i Danmark, men det havde jeg sådan set ikke lyst til, siger han.

Du gik heller ikke med tanker om at vende tilbage til det fynske fodboldmiljø?

– Nej, det havde jeg egentlig ikke. Jeg var glad for FCM og for de trænere, jeg havde. Især Erik Rasmussen gjorde en kæmpe forskel for mig. Han var en god partner – både når det gik godt, og når skaderne haglede ind over mig, forklarer han.

Tiden i FCM set i bakspejlet

Claus Madsen kom i 2002 til en midtjysk klub, der modsat OB ikke var lige så traditionsbundet, men som nærmere var ved at opfinde sig selv:

– OB var meget fasttømret i traditionerne, så at komme til Midtjylland var en helt ny verden for mig. Jeg kan huske, at den selvsamme person, der masserede spillerne, var ham som udbetalte lønnen. Det var bare ét af kendetegnene ved den charme, som jeg faldt for ved klubben ved første øjekast, fortæller han.

Ifølge Claus var det spændende, at alt var nyt. Herning/Ikast-konfrontationen var manet til jorden, og der var et interessant drive i hele FCM-foretagendet, der handlede om at blæse derudad:

– Det handlede om at vise, at fundamentet var stærkt nok. Og med nogle stærke menneskelige kræfter fra baglandet og en oprykning til den bedste række allerede i første forsøg virkede klubben godt rustet til at fortsætte i den opadgående kurve, som jeg også senere blev en del af, siger han og tilføjer:

– Det år, vi vandt sølv, følte jeg ikke, at vi spiller for spiller var overlegne i forhold til de andre klubber, men vi havde bare et fællesskab og et sammenhold, der gik op i en højere enhed. Vi fik skabt en vinderkultur, som virkelig kommer til udtryk i dag i klubben, hvor mesterskaberne er begyndt at komme i hus, understreger han.

Succes måles ikke kun i titler

Claus Madsen nåede aldrig at vinde hverken mesterskab eller pokaltitel med FC Midtjylland, men det er ikke noget, han tager så tungt, når han i dag ser tilbage på det:

– Det er klart, at jeg gerne ville have vundet guld i ligaen og nappet pokalen, men at opleve den opadgående kurve med sølvtitler og pokalfinaler var i særdeleshed noget, jeg ser tilbage på med stor stolthed i stemmen, siger han og fortsætter:

– Grundlæggende opfattede jeg FCM som ét stort familiært foretagende, hvor der var plads til alle, og man havde lyst til at bidrage. Det var ikke mindst hjulpet godt på vej af en dybt professionel organisation, hvor der var plads til at have store armbevægelser, så længe resultaterne flaskede sig, fortæller han.

Er der særlige kampe eller episoder fra din tid som aktiv for midtjyderne, som du vil fremhæve?

– Det er klart, at vores kampe mod Manchester City var enormt stort for klubben – også selvom vi ikke gik videre i den europæiske turnering. Men det, der står klarest i erindringen, var indvielsen af hjemmebanen i 2004, hvor vi spillede mod AB, siger han og uddyber:

– At vi vandt 6-0 var en historie i sig selv, men det var fantastisk at få en hjemmebane, der kunne blive til et fort og gøre det vanskeligt for samtlige modstandere. Det gav et massivt løft til hele klubben, forklarer han.

En vej ud af skadeshelvedet

Da Claus Madsen stoppede sin aktive karriere, var det en naturlig kulmination på mange lange perioder med skader – og med en efterhånden fremtræden fodboldalder oveni hatten virkede det som den mest gangbare beslutning at træffe:

– Til sidst i min karriere havde jeg kraftige overvejelser om, hvorvidt det var fornuftigt at blive ved med at spille konstant på de der 80 procent. Det ville være en kedelig vej at gå ud af, forklarer han og tilføjer:

– Derfor var beslutningen om at stoppe karrieren relativt afklaret, selvom en sådan beslutning aldrig er nem. Jeg følte ikke, at kroppen kunne blive vredet gennem mere, siger han.

Skadespausen til sidst i karrieren havde naturligvis fået den driblestærke kantspiller til at tænke i andre professionsbaner. Derfor var han mere eller mindre indstillet på at tage det næste skridt, som blev en trænergerning i Skive IK i fire år som først assistent og senere hen cheftræner:

– Som jeg husker det, havde jeg glædet mig til at prøve noget andet efter fodbolden, så da muligheden bød sig for at blive træner i Skive IK, virkede det lige til, siger han.

Men den tidligere alsidige midtbanespiller har faktisk helt tilbage til OB-tiden i slut halvfemserne haft tanker om, hvad der kunne være interessant at kaste sig over uden for fodboldbanens fire hjørneflag:

– I 1997 læste jeg til ejendomsmægler, mens jeg i slutningen af min tid i FCM begyndte at læse til lærer. Så jeg har sådan set altid haft nogle tanker kørende ved siden af fodbolden, men jeg har aldrig helt vidst, hvad det skulle være, forklarer Claus Madsen.

Han færdiggjorde læreruddannelsen i 2014, hvor han agerede assistenttræner for FC Fredericia, men da han stoppede i den funktion året efter, virkede det som den rigtige vej at blive ansat som lærer på Strib Idrætsefterskole i 2015. I dag er han lærer på Vejle Idrætsefterskole, hvor han har været i et lille års tid.

Ifølge Claus Madsen var de fem år som træner spændende og udfordrende, men desværre blev det en kende for udfordrende med årene:

– Det var sindssygt fedt at blive både assistenttræner og senere hen cheftræner, men jeg kunne ikke få det til at hænge sammen med mit privatliv. Derfor måtte jeg kigge indad og træffe beslutningen om at blive lærer i stedet for, hvor der selvfølgelig fortsat er primært fokus på fodbolden, understreger han med en jovial tone.

Fremtidsperspektivet

Ifølge Midtjylland-ikonet selv er han glad for sit nuværende job, men han vil ingenlunde afskrive, at han i fremtiden kunne se sig selv i en rolle hos FCM, hvad enten det er som ungdomstræner på akademiet i Ikast eller som underviser på Guldminen:

– Der er rigeligt med trænerspecialister i forhold til Superliga-holdet, men jeg ser mange andre spændende muligheder for at give mit besyv med på eksempelvis akademiet, ytrer han.

Claus Madsen har reelt set aldrig forladt grønsværen, og ifølge ham selv sker det nok aldrig.

Selvom han er hoppet med på padelbølgen, der skyllede ind over landet for nogle år siden, så spiller han til tider seriebold i Bording med den tidligere FCM-back Christopher Poulsen, træner unge skoleelever på en idrætsefterskole, mens han har børn med interesse for sporten.

Så småskavanker holder ikke Claus Madsen tilbage fra at leve et aktivt liv, og som han selv fortæller det, har der aldrig været mere gunstige forhold for et uventet comeback, hvad enten det er som træner eller underviser i det midtjyske:

– Sandheden er, at jeg grundet de mange skadespauser har sparet mig selv over længere perioder, så jeg har virkelig gode ben nu, afslutter han lunefuldt.

Fakta om Claus Madsen

  • Claus Madsen er 46 år og født i Odense.
  • Han spillede for OB fra 1998-2002, inden han kom til FC Midtjylland fra 2002-2010, hvor han stoppede sin aktive karriere.
  • Herefter blev han assisterende træner i Skive IK fra 2010-2013 og cheftræner fra 2013-2014. Sidste stop på trænerrejsen var FC Fredericia fra 2014-2015 som assistenttræner.