Førsteholdet

Serie A-ekspert giver indblik i Lazio: Enormt stærke, men ikke urørlige

Journalist og ekspert i italiensk fodbold, Karsten Krogh, giver et indblik i S.S. Lazio, som torsdag kl. 18.45 gæster MCH Arena i Europa League-gruppespillet.

13/09/22
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

For første gang i historien står FC Midtjylland over for den italienske Serie A-klub S.S. Lazio, når MCH Arena torsdag danner ramme om andet opgør i Europa League-gruppespillet.

Sidste udkald for billetter til Lazio og FCK

Forud for kampen giver journalist Karsten Krogh, der arbejder som ekspert i italiensk fodbold på podcastmediet Mediano, et indblik i den traditionsrige klub fra Rom.

To mesterskaber og en stolt historie

S.S. Lazio har vundet to italienske mesterskaber. Det første i 1974 og det seneste i 2000. Klubben er af en anseelig størrelse i italiensk fodbold, men agerer alligevel lillebror i Rom, hvor AS Roma er de store.

– Roma er en større klub end Lazio, og der er langt færre fra Rom, der holder med Lazio. Dem, der holder med klubben, bor i den nordlige del af Rom. Det er ofte de lidt ældre italienske familier, siger Karsten Krogh og uddyber:

– Det skal dog siges, at Lazio var den første større fodboldklub i Rom. Den blev oprettet i 1900, så klubben er 27 år ældre end Roma. Det er noget, de snakker meget om i Lazio, når de mødes til derbys. Lazio-fansene går meget op i, at de blev oprettet først.

Trods Rom-klubbernes store rivalisering deler Lazio og Roma stadion. Her holder man til på det traditionsrige Stadio Olimpico med plads til 72.698 tilskuere. Modsat Roma, som sidste sæson vandt Conference League, mangler Lazio i nyere tid stadig den helt store triumf i europæisk fodbold.

– De spiller stort set Europa League hvert eneste år, og de går nærmest altid videre på 1. eller 2. pladsen, og så ryger de ud i knockoutrunderne, fortæller Karsten Krogh.

Forbedret trup i 22/23

Særligt S.S. Lazios smalle trup danner grund for klubbens hidtidige problemer i de europæiske knockoutrunder. Det kan dog meget vel ændre sig i år.

– I modsætning til de andre klubber i Italien kører Lazio med sorte tal på regnskabet stort set hvert eneste år. Det betyder også, at de har en meget mindre trup end de andre storhold i landet. Derfor ryger man ud af Europa League, når man begynder at ramme februar og marts, fordi det stort set er de samme 12-13 spillere, der har spillet samtlige kampe siden september, siger Karsten Krogh og fortsætter:

– Det har dog ændret sig denne sommer, hvor klubben har købt et væld af spillere. Det er ikke store spillere som for eksempel Paulo Dybala, der er blevet købt i Roma. Det er derimod unge, men for det meste relativt dygtige og erfarne spillere.

– Jeg synes, de ser meget stærkere ud end i sidste sæson. S.S. Lazio har nu haft Maurizio Sarri som træner i mere end en sæson, og han ved fuldstændig, hvordan han vil spille. Når han har lært de her spillere, hvordan de skal spille, tror jeg, de vil blive meget stærkere. Det væltede ind med mål i seneste sæson, men det blev bedre i foråret og ser ud til at være væsentligt stærkere i øjeblikket.

FCM’s chancer for point

Ifølge Karsten Krogh kan FCM meget vel få det svært torsdag på MCH Arena. S.S. Lazio vandt sin første kamp i Europa Leagues gruppe F med 4-2 over Feyenoord, og der venter midtjyderne slagkraftig modstand, ligemeget hvordan cheftræner Maurizio Sarri vælger at stille op.

– Jeg tror ikke, at Maurizio Sarri er så bange for at skifte fem-seks mand ud til på torsdag mod FCM. Det vil selvfølgelig være en lille fordel for FCM, men ikke nødvendigvis en stor fordel, fordi det er nogle spillere, som brænder for at bevise, de skal spille mere.

– De har fået fire kompetente midterforsvarere, to til hver backposition og en fem-seks gode spillere til både midtbanen og angrebet. Om de når en 4. plads i Serie A, som er det ultimative mål, kan jeg godt være lidt i tvivl om. S.S. Lazio kan blive alt fra nr. 4 til 8, siger Karsten Krogh.

Alligevel ser Karsten Krogh huller i den italienske ost, hvor S.S. Lazio denne sæson har haft problemer i Serie A mod Napoli og senest Hellas Verona. Fælles for begge disse hold var, at de turde presse højt.

– Verona har ligesom FCM et dårligere hold end Lazio. Alligevel var Verona fortsat med i kampen forleden, da der var gået en time. De hold, som tør at lægge et godt pres, har været dem, der har voldt Lazio flest problemer i denne sæson. Selvfølgelig er det et sats, men det har gjort ondt på dem hidtil i sæsonen, pointerer Karsten Krogh og uddyber:

– Hvis Lazio først kommer op omkring FCM’s felt, bliver de giftige. De er virkelig skarpe omkring feltet med blandt andet deres to store profiler Sergej Milinkovic-Savic og Ciro Immobile.

To ukendte profiler

Karsten Krogh udpeger også to ukendte profiler, der står i skyggen af den serbiske midtbanekriger Sergej Milinkovic-Savic og den italienske målsluger Ciro Immobile.

– Jeg tror, Lazio starter med unge Matteo Cancellieri, som hidtil har fået nogle indhop på højrekanten i stedet for Felipe Anderson. Han kan også spille inde centralt i stedet for Ciro Immobile. Han er ikke en reserve, som kommer ind og er bange for at lave fejl. Han er virkelig spændende og går benhårdt efter at gøre et indtryk hver eneste gang, han er inde. Han har fart og er målfarlig, hvilket han også viser, når han spiller på det italienske U21-landshold.

– Derudover har de købt Matias Vecino, som er en rutineret midtbanespiller. Han scorede to mål og lavede en assist mod Feyenoord, så man må sige, han er kommet godt i gang.

Ligemeget hvordan S.S. Lazio vælger at stille op, er Karsten Krogh dog af den overbevisning, at det italienske holdkort vil være spækket med profiler, som midtjyderne skal holde et vågent øje med torsdag på MCH Arena.

– Da de slog Feyenoord sidste uge, spillede Sergej Milinkovic-Savic kun de sidste 20 minutter. De første 70 minutter uden ham vandt Lazio 4-0, så de kan også uden deres store profiler. Jeg synes godt nok, Lazio har meget “fire power”, og det er et stærkt hold.