Førsteholdet

Et møde mellem to af landets største talentfabrikker

Søndagens møde mellem FC Midtjylland og Lyngby BK er også et møde mellem to af de helt store talentfabrikker i dansk fodbold.

11/03/23
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

I efterårssæsonen bestod 33,3 procent af den samlede spilletid i Lyngby af tidligere akademispillere. Hos FC Midtjylland var tallet 31,7 procent.

Det højeste og næsthøjeste tal i 3F Superliga ifølge statistikker fra CIES, Det Internationale Center for Sportsstudier.

Lyngby har i nyere tid udviklet spillere såsom Yussuf Poulsen, Andreas Bjelland, Jens Odgaard, Maurits Kjærgaard og Adam Sørensen på den nordsjællandske talentfabrik. Sidstnævnte blev i vintertransfervinduet solgt til norske Bodø/Glimt for et større millionbeløb.

I FC Midtjylland har akademiet, der blev stiftet i 2004 som den første af sin slags i Danmark, også udviklet et hav af topspillere, som i dag slår sine folder rundt i flere europæiske topligaer.

I U19 Ligaen springer de to klubbers talentarbejde også i øjnene; FCM ligger placeret på en aktuel førsteplads i Danmarks bedste ungdomsrække, mens Lyngby er på tredjepladsen.

Anerkendelse i FCM

I FC Midtjylland har man stor respekt for Lyngbys arbejde med talentudvikling. Klubben blev grundlagt i 1921 og har en stolt historie med at udvikle fodboldspillere.

– Lyngby har leveret et godt stykke talentarbejde gennem mange år, og hvis man samtidig kigger faktuelt på deres nuværende resultater i U19 Ligaen, er det meget anerkendelsesværdigt, siger akademichef Flemming Broe.

I seneste Champions League-sæson betrådte hele tre tidligere Lyngby-spillere græsset til den europæiske hymne, hvilket vækker respekt i det midtjyske.

– Yussuf Poulsen, Maurits Kjærgaard og Anders Christiansen spillede alle Champions League sidste sæson. Det taler også ind i, at Lyngby historisk har gjort et godt stykke arbejde, fortæller Flemming Broe.

Interessante møder

For akademichefen, der naturligvis skeler ekstra til de unge spillere i 3F Superliga, er det også interessant, når Lyngby søndag er modstanderen.

– Talentudvikling er blevet noget, som de fleste klubber tager meget seriøst, og for mange klubber er det et strategisk indsatsområde. Derfor er det også interessant at se på, hvordan vores konkurrenter og kollegaer lykkes med det, siger Flemming Broe og uddyber:

– Vi er selv en klub, som har stor fokus på talentudvikling. Rent resultatmæssigt fører vi U19 Ligaen og ligger nummer to i U17 Ligaen. Det er en indikation på, at vi er fuldt ud konkurrencedygtige på det resultatmæssige, ligesom vi også er stærkt repræsenteret på ungdomslandsholdene.

For Flemming Broe er det dog ikke kun de nuværende FCM-akademipræstationer, som springer i øjenene.

– Jeg hæfter mig også ved de unge menneskers evne til at føle sig komfortable. På det mentale felt virker de stærke, og det viser, vi er med til at give dem en uddannelse, som går ud over det fodboldmæssige. Der er så store forventninger og en massiv opmærksomhed på elitesportsudøvere, og det er vigtigt at kunne håndtere før, under og efter kamp. Det er naturligvis noget, vi har fokus på.

Søndagens møde skydes i gang kl. 14.00 på MCH Arena og er det næstsidste opgør i grundspillet af 3F Superliga.

Fakta

  • FCM fører U19 Ligaen med fem point ned til nærmeste forfølger. Lyngby er nr. 3.
  • FCM ligger nr. 2 i U17 Ligaen med seks point op til 1. pladsen og én kamp i hånden. Lyngby er nr. 11.
  • Tidligere FCM-akademispillere genererede 990 spilminutter i Champions League i sidste sæson. Hos Lyngby var tallet 512 minutter. Flest og fjerdeflest af alle danske licensklubber.
  • Sidste sæson var FCM den klub, som var stærkest repræsenteret på U16-U19-landsholdene med i alt 7119 minutter. Lyngby var nr. 6 med 2413 spilminutter.
  • I denne sæson har FCM givet debut til fem spillere med en fortid på det midtjyske akademi.

Tallene er opdateret fredag eftermiddag og tæller ikke weekendens resultater med.