Førsteholdet

Thomasberg evaluerer på efterårssæsonen

Cheftræner Thomas Thomasberg giver sit besyv med på en lang række ting efter det netop færdigspillede efterår, hvor FC Midtjylland overvintrer på 1. pladsen i 3F Superliga.

31/12/23
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Denne artikel blev oprindeligt udgivet den 12. december 2023, men her på årets sidste dag deler vi den igen.

Det har været et halvår på godt og ondt. Mindeværdige kampe, et hårdt europæisk exit, men også en nylig stime på 11 ligakampe som ubesejrede – heraf seks vundne i streg – og en overvintring på 1. pladsen i 3F Superliga.

Der er nok at tage fat på, og nedenfor giver Thomas Thomasberg sit syn på månederne, der er gået.

På ferie med smil på læben

– Vi går på ferie med en fornemmelse af at være sluttet fantastisk af med otte ligasejre ud af ni, seks i træk, scoret mange mål og ligger på 1. pladsen. Det giver en følelse af, at vi er nået et godt stykke i forhold til det, vi gerne vil.

– Men det betyder ikke, at der ikke er flere procenter at gå på, fordi det er der. Alt i alt går vi på ferie med en god fornemmelse og er et godt sted. Nu glæder vi os til at hvile ud og få slappet af med familien, inden vi skal i gang igen.

Holdets udvikling

– Hvis vi dykker ned i tallene, har vi til slut produceret lidt flere og større chancer, end vi gjorde i den svære periode midt i efteråret. Samtidig kan vi se, at modstanderen på daværende tidspunkt generelt var effektive på deres chancer, mens vi ikke var super effektive. Vi har formået at flytte rundt på de tal.

– Vi er kommet op på et målantal, som er noget højere, end det var i starten. Vi har scoret minimum to mål i ti kampe i træk, og så vinder man selvfølgelig fodboldkampe. Generelt har vi gjort en masse af de samme ting, men vi er kommet ind i et bedre flow og fået endnu mere selvtillid.

– Derudover har vi fået lagt en endnu større grundbase på både offensivt og defensivt. De strukturer, vi ønsker, er blevet tydeligere. Samtidig er vi i den sidste halvdel af efteråret blevet markant bedre på vores dødbolde i Superligaen. Så dødbolde og effektivitet er nok de helt øjensynlige, hvis man dykker ned i tallene, siger Thomasberg og nævner også sammenhørigheden i holdet, der blandt andet er blevet skabt gennem teambuilding og mere tid sammen som trup.

Mindeværdige præstationer

Adspurgt til om der er kampe, hvor Thomasberg har set sit mandskab levere noget, der har gjort ham ekstra tilfreds, fortæller han:

– Kampen hjemme mod Silkeborg i runde 2, hvor vi godt nok ikke spillede 4-4-2, som vi har gjort i langt størstedelen af kampene. Det var en helstøbt indsats, hvor vi vandt 2-0.

– Derudover husker jeg kampen ovre i Parken, der var med til at vende det hele. Det var mest en defensiv og presmæssigt rigtig god præstation hele kampen igennem mod et hold, der på det tidspunkt var i et virkelig godt flow. Samtidig var det et fantastisk øjeblik, da Charles scorede det afgørende mål i fire minutters overtid mod OB.

– Derefter har vi spillet flere kampe, hvor jeg synes, vi har vist soliditet og leveret gode præstationer. Mod Nordsjælland det meste af kampen på hjemmebane. Derudover 2. halvleg for nyligt i Silkeborg, og selvom vi spillede 11 mod 10, var det en flot teknisk halvleg, der også udmøntede sig i mål. 1. halvleg i Hvidovre var også super god, og så efter pausen i den sidste kamp mod Viborg.

– Grundlæggende og spillemæssigt er det blevet bedre og bedre – i længere tid og over flere perioder. Men det er ikke fordi, jeg tænker, vi har lavet den helt perfekte kamp endnu. Det kan være den ikke kommer, men det er også fordi, vi har så store forventinger og krav til hinanden.

Alle bidrager

– Bredden har været vores styrke. Folk vil det samme. Truppen er stærk både i toppen og bredden, og vi har noget at skyde med fra bænken. Jeg mærker helt oppe fra kontoret, til omklædningsrummet og ud på banen, at vi alle skubber i samme retning. Det flytter nogle procenter, der i sidste ende giver point.

– Det gør også, at jeg føler, det her hold absolut ikke har toppet endnu. Men jeg synes heller ikke, vi har vundet kampe, hvor det har været ufortjent. Det har i de fleste kampe været os, der har været bedst, skabt flest chancer, og da effektiviteten først kom på, har vi også lukreret på det i form af sejre, siger Thomasberg og uddeler roser til sin stab:

– Den respekt og arbejdsiver, der er for detaljerne, så vi kan blive bedre i hver eneste facet af spillet, er enormt vigtig. Alle er dedikerede og giver sig hundrede procent, og det er noget, jeg har følt fra dag ét. Alle vil det bedste for Midtjylland og giver alt. Vi har det sjovt, hvilket også er en vigtig ting, og det giver en respekt og glæde i at komme på arbejde.

Ros til fansene

– Jeg vil også gerne sende en stor ros til fansene. Selvfølgelig var det også fedt, da jeg spillede og trænede her tidligere, men der er kommet en fankultur nu, som er unik. Vi ser den hver gang, vi er på udebane. Selv i foråret, da vi spillede kvalifikationsspil, var der mange på lægterne.

– Forleden sluttede vi af med over 10.000 på en hverdagsaften i december – selvfølgelig mod en rival. Det har været fedt at se, og det er med til at give klubben, spillere og trænere en ekstra tænding, når vi skal ud at præstere.

– Det er fedt at træde ind og mærke, at der er nogle, som har brugt rigtig meget tid på os. Vi har set nogle tifoer, som visuelt får en til at fundere over det, der er lagt i det, og de ting, som står. Det er altsammen gjort i en rigtig god mening for at animere spillerne og give en følelse af, at Midtjylland er et fedt sted at være. Fansene skal lovprises for de timer, der bliver lagt i det. Det er fedt, og det er flot.