Førsteholdet

Tre udviklingsrige år: Kom tæt på Elias Rafn Olafsson

Efter to år på udleje er Elias Rafn Olafsson klar til den kommende sæson i FC Midtjylland-truppen. Lær den talentfulde målmand bedre at kende her.

02/07/21
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz

Der er en række nye unge spillere i førsteholdstruppen, som er kommet op fra U19 eller vendt retur fra udleje. I forbindelse med sæsonstarten kan du lære dem bedre at kende gennem en portrætserie på vores hjemmeside.

Man er ikke i tvivl om, at Elias Rafn Olafsson er målmand, når man møder ham i kantinen i Ikast Hallen efter træning. Med sine 201 centimeter er han den højeste i truppen, og vingefanget er enormt.

Sådan var det dog ikke til at starte med, da islændingen voksede op i en forstad til Reykjavik på vulkanøen.

– Alle mine venner spillede fodbold, og min skole lå lige ved siden af fodboldbanen, så lige så længe jeg kan huske, løb vi altid derover for at spille, hver gang vi kunne. Jeg startede som angriber, inden jeg blev målmand som 9-10-årig, fortæller Elias Rafn Olafsson.

I 2018 flyttede han som 18-årig væk fra familie og venner i hjemlandet og skiftede tilværelsen ud med Ikast.

– Det var vildt. Det var et stort skridt at flytte så langt væk fra familien og vennerne på Island, så i starten var det selvfølgelig lidt mærkeligt, men jeg vænnede mig hurtigt til mit nye liv, husker den nu 21-årige målmand.

Olafssons første sæson i FCM var på U19-holdet, hvor han var med til at vinde mesterskabet og komme i kvartfinalen i Youth League, hvor de unge midtjyder blandt andet slog Manchester United og AS Roma.

Mod Roma blev keeperen den store helt, da han pillede to italienske straffespark i straffesparkskonkurrencen, som FCM vandt 5-3.

Udlejeophold med stor succes

Efter den succesfulde U19-sæson var målmanden klar til næste skridt, og det blev på to lejeophold i de følgende to sæsoner.

Først hos Aarhus Fremad, hvor han af mange blev regnet som rækkens bedste spiller og kom på årets hold i 2. division. I sidste sæson vogtede han målet hos FC Fredericia og gjorde det godt i 1. division.

De to sæsoner som seniorspiller har givet hår på brystet.

– Der er en kæmpe forskel på ungdoms- og seniorfodbold. Det er bare noget helt andet. Det hele går meget hurtigere, og der er mere power. Alle tager bedre beslutninger på banen, og så er der højere tempo, lyder det fra keeperen, som fortsætter:

– Så man skal være klar hele tiden. Jeg føler, at det har været med til at udvikle mig helt vildt meget, og jeg har fået masser af erfaring ved at spille så meget. Generelt synes jeg, at jeg har udviklet mig i alle tre år i Danmark.

Derudover har Elias Rafn Olafsson spillet en række kampe for de islandske ungdomslandshold, og i foråret stod han til U21 EM.

Efter sæsonafslutningen var han for første gang med i den islandske A-landsholdstrup.

– Det var rigtigt fedt at være med A-landsholdet og træne med alle de store stjerner. Det er jo en drøm at komme til at spille for landsholdet en dag, men det kræver masser af hårdt arbejde, lyder det ydmygt fra Olafsson.

Første FCM-kamp gik godt

Nu er den talentfulde keeper godt i gang med pre-season i FC Midtjylland, hvor han udgør målmandsteamet med Jonas Lössl og Valdemar Birksø.

Først og fremmest er fokus på den daglige træning.

– Jeg har ikke trænet med Jonas endnu, så det bliver spændende. Jeg glæder mig til at lære fra ham, siger Elias Rafn Olafsson og fortsætter:

– Tidligere har jeg jo trænet med og lært meget af Yew og Mikkel (Jesper Hansen og Mikkel Andersen, red.), og det har givet meget. Og så er Lasse (målmandstræner Lasse Heinze, red.) en dygtig træner, så det er dejligt at være på træningsbanen i FCM hver dag nu.

I weekenden blev det til Olafssons første uofficielle kamp for FC Midtjylland, da Malmø blev besejret med 2-1 i en træningskamp, hvor keeperen gjorde sig bemærket med en række gode indgreb og redninger.

– Det var sgu meget fedt. Vi spillede rigtigt godt, vandt kampen, og jeg føler også, at jeg stod godt, så det var en god oplevelse, siger den to meter høje målmand.

Jonas Lössl er førstemålmand, men Elias Rafn Olafsson satser på, at han også kan få kampe mellem stængerne.

– Jeg håber, at jeg kommer til at spille nogle kampe. Det er klart. Jonas er en dygtig målmand, og jeg støtter selvfølgelig ham, men jeg håber, at jeg kan få spilletid. Det er sådan, man udvikler sig mest, konstaterer den islandske målmand.

Elias Rafn Olafsson har fået nummer 16 for FC Midtjylland.