Akademiet

Tredje Youth League i træk venter

Ungdomsudgaven af Champions League udvikler FC Midtjyllands ungdomsspillere, som også spiller flest minutter på landsholdene.

08/01/21
Frits Nielsen
Foto: Getty Images

FC Midtjyllands kvalifikation til Champions League-gruppespillet gav automatisk FCM’s U19 adgang til forårets UEFA Youth League. I alt 64 mandskaber er med i bowlen, når der trækkes lod 27. januar med til den første vind eller forsvind-kamp 2. eller 3. marts.

Ifølge akademichef Flemming Broe er det kampe, der giver spillerne en værdifuld oplevelse at bygge videre på.

– Det er kampe, der giver de unge en uvurderlig erfaring med så vigtige kampe. De skal præstere her og nu. Ikke noget med der kommer en ny kamp næste weekend. Man skal præstere på dagen, siger Flemming Broe.

FCM har været med i turneringen de to sidste sæsoner, og nået helt frem til kvartfinalen begge sæsoner. Endestationen i kvartfinalen har de tidligere sæsoner været henholdsvis Porto og Ajax, men forinden mange minderige kampe mod blandt andet Manchester United, Barcelona, Anderlecht, Malaga.

– Hele konceptet er jo oprindelig som de voksnes Champions League. Uden Corona skulle vi have spillet gruppespil mod Liverpool, Atalanta og Ajax’ ungdomshold. Nu bliver det desværre kun en cupturnering med én kamp ude eller hjemme. Men ikke desto mindre en meget vigtig oplevelse for vores unge spillere, slår Flemming Broe fast.

FCM uddanner til Champions League

Kigger man lidt på, hvilke danske spillere, der har spillet Champions League i efteråret, topper FCM den danske klubliste. Ikke færre end otte spillere rundt i Europa har været omkring FCM’s ungdomsafdeling.

Det er Pione Sisto, Frank Onyeka, Mikael Anderson, Erik Sviatchenko, Nicolas Madsen, Gustav Isaksen, Rasmus Nissen Kristensen og Martin Braitwaite. Ingen af de øvrige danske klubber har mere end to spillere på den liste.

Samme tendens var der i øvrigt også forrige år, hvor fem spillere, Simon Kjær, Rasmus Nissen, Paul Onuachu og Joachim Andersen som ungdomsspiller repræsenterede FC Midtjylland.

– Det rimer jo med, at vores målsætning er at uddanne spillere til Superligaen og til videresalg, og at spillerne kan begå sig på et højere niveau. Det er den drøm, alle spillere skal have, siger en tilfreds akademichef Flemming Broe.

U19 og Herning Elite

I den hjemlige liga har U19 holdet kopieret førsteholdet og overvintrer på førstepladsen. Det glæder naturligvis træner Henrik Jensen.

– Det vigtigste er fortsat at udvikle til førsteholdet. Når det er sagt, skal spillerne også lære at vinde. Det ligger i vores DNA at vinde, fastslår Henrik Jensen.

Statistik og målsætninger kan man heller ikke gemme væk. F.eks. er målscoren hos Henrik Jensens tropper imponerende. 45-12 i 12 kampe.

– Vi er suverænt det bedste hold. 3,75 mål per kamp er meget flot, siger Henrik Jensen.

U-holdets succes i ligaen smitter også af på landsholdene. FCM topper suverænt antal spilleminutter på U19-landsholdet med 734 minutters spilletid. Nummer to er AGF med 352, mens FC Nordsjællands ungdomsspillere sammenlagt har præsteret 175 minutters spilletid.

Også sammenlagt på DBU’s fire landshold – U16, U17, U18 og U19 – topper FCM med i alt 1284 spilleminutter. Nummer to på den liste er FC Nordsjællands unge spillere med 985 minutter. Derefter kommer Brøndby (914) og F.C. København (894).

– Det er jo helt fantastisk og viser vores spillere har høj kvalitet. Det er en statistik, jeg er rigtig glad for, siger Henrik Jensen, som ikke er sen til at sende roser ned gennem hele FCM-systemet til Herning Elite.

– Vi har rigtig dygtige spillere, og vi lykkes med at udvikle fra Herning Elite til Akademiet. Spillerne presser hinanden hver eneste dag, og det rykker, forklarer Henrik Jensen, som med en sidste statistik også slår fast, at FCM’s tætte samarbejde med Herning Elite har give pote.

– I de to sidste U19-kampe har vi haft 8 og 9 spillere med i startopstillingen, som begyndte på Herning Elite.