Akademiet

U17 og U19 Ligaen sparkes i gang i weekenden

Claus Therkildsen og Kenneth Andersen, FCM's to cheftrænere på akademiet, beretter om en god opstart og giver deres forventninger til den kommende sæson, hvor der igen er mulighed for at overvære kampene i Ikast.

12/08/21
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz

Sommertiden er ikke kun lig med transfervindue og europæiske kvalifikationskampe i fodboldverdenen.

Det er også en vigtig periode på de ældste ungdomshold, hvor der flytter nye spillere ind på akademiet i Ikast, og U17-spillere rykker op på U19.

De seneste tre og en halv uge har derfor handlet om at ryste et nyt hold sammen både på og udenfor banen, fortæller U17-cheftræner Claus Therkildsen, som i sidste sæson snuppede pokaltitlen.

– Vi har haft en rigtig god opstart. Vi har været samlet her i Ikast i tre uger med masser af træning, et par testkampe og lidt fri i weekenden. Der er flyttet nye ind på akademiet, og andre er startet på efterskolen, siger Claus Therkildsen og fortsætter:

– Vi har investeret meget tid i at få spillerne til at kende hinanden allerede sidste år, hvor de som U15-spillere trænede meget med os på U17, når det kunne lade sig gøre. Nu har vi på det seneste været meget sammen socialt og blandt andet været på en teambuildingtur for at komme endnu tættere på hinanden.

Kenneth Andersen er tilbage som cheftræner på U19, og han har haft en god opstart med sit hold.

– Det har været rigtigt, rigtigt godt. Det har været fedt at være sammen med drengene på banen og mærke den energi, de kommer med til hvert eneste træningspas, lyder det fra Kenneth Andersen, som er Danmarks mest vindende træner på U19-niveau.

– Jeg er super tilfreds med at alle er kommet tilbage i en god forfatning, hvor vi har alle på træningsbanen og generelt trænet rigtigt godt. Det har helt sikkert været en god opstart, uddyber Kenneth Andersen.

FC Midtjylland-spillestilen kan ses i Ikast

Efter halvandet år med adskillige corona-udfordringer i forhold til træning, kampprogram og tilskuerrestriktioner i ungdomsfodbold, begynder det at vende tilbage til normalen.

Således er der igen adgang for tilskuere til EDC Arena (tidligere Ikast Stadion), hvor U17- og U19-mandskaberne spiller deres hjemmekampe. Begge cheftrænere er enige om, hvad det er for noget fodbold, tilskuerne kan komme ud og se.

– Vi skal have et aggressivt pres og mod på bolden i forhold til at søge gennembrud hele tiden. Generelt skal vi have et offensivt mindset. Hver gang vi spiller en fodboldkamp, spiller vi for at vinde. Den største ambition er dog at udvikle vores spillere, så vi forhåbentligt kan se nogle af dem på førsteholdet om nogle år, forklarer Claus Therkildsen og fortsætter:

– Jeg håber mest af alt, at drengene vil give den gas med deres udvikling. Vi har selvfølgelig et individuelt fokus på hver enkelt spiller, men vi skal også skabe et slagkraftigt fodboldhold, som tør at spille med det udtryk, vi er kendt for her i klubben.

Det samme gør sig gældende på U19, som går til den nye sæson som forsvarende danske mestre.

– Tilskuerne kan komme ud og se et rigtigt FC Midtjylland-hold, som gerne vil fremad, skabe chancer og presse højt. Det er vores klare spillestil. Og så har vi jo en masse spændende spillere, som bestemt er værd at komme ud og se i aktion, lyder det fra Kenneth Andersen.

– For mig er gode præstationer i højsædet. Det er egentligt ambitionen for hver eneste kamp. Hvis vi leverer gode ambitioner, kommer resultaterne også, uddyber U19-chefen.

Youth League og internationale turneringer

Begge akademihold åbner sæsonen i Randers i ligasammenhæng, men inden længe venter der også Youth League for de ældste akademister.

Det er intet mindre end femte gang, at FC Midtjylland er med i ungdomsudgaven af Champions League, som har eksisteret siden 2013.

I de seneste to Youth League-turneringer er FCM nået helt frem til kvartfinalen, og det er det længste, et dansk hold har nået, men det fylder ikke særligt meget for Kenneth Andersen og co. endnu.

– Vi glæder os alle sammen til at spille Youth League igen. Det er klart. Men vores fokus ligger altid på den næste kamp, så vi venter lige lidt endnu med at tænke for meget på Youth League. Der venter os i første omgang en svær opgave i Randers, som vi har fuld fokus på. Det bliver godt at komme i gang med sæsonen, siger Kenneth Andersen.

Der er lodtrækning til Youth League i slutningen af august, og turneringen begynder i september.

Før den globale pandemi satte ind, var FC Midtjyllands ungdomshold ofte i udlandet og møde international modstand til forskellige turneringer. Det håber Claus Therkildsen på, snart kan ske igen efter halvandet uden udenlandsture for U17.

– Det er klart, at vi håber, at drengene kan få nogle fodboldoplevelser i udlandet også. Dem har der ikke været så mange af det sidste halvandet år. Det er suveræn erfaring, så det satser vi på snart kan lade sig gøre igen, påpeger Claus Therkildsen.

Første hjemmekampe for akademiholdene er næste fredag den 20. august, hvor AaB er modstanderen i U19 (kl. 18.00) og U17 (kl. 20.00) på EDC Arena.