Akademiet

U19: De nordiske mesterskaber vender tilbage

De bedste U19-hold fra Danmark, Sverige og Norge kæmper om æren i spanske Marbella i den kommende uge.

26/11/21
Karsten Vestergaard
Foto: FC Midtjylland

Som så meget andet blev de uofficielle skandinaviske U19-mesterskaber lagt ned af corona i 2020, men efter et års pause vender turneringen stærkt tilbage i den kommende uge.

Ligesom de foregående år har det internordiske stævne deltagelse af de otte bedste hold. Fra Danmark stiller FCM, Esbjerg og FCK – sidste års nummer 1, 2 og 3 fra U19 Ligaen – mens Norge stiller med Moldes nykårede U19-mestre samt Strømsgodset og Aalesund. Fra Sverige deltager Hammarby og Häcken.

Nyt format

Hidtil er turneringen altid blevet afviklet indendørs i Prioritet Serneke Arena i Göteborg over to weekender i november og december. Det gøres der op med i 2021-udgaven, der afvikles i et stræk over otte dage i spanske Marbella, hvilket også indebærer, at kampene spilles udendørs på græs.

FCM U19-cheftræner Kenneth Andersen byder det nye format velkommen og er i det hele taget bare glad for, at FCM U19 atter kan deltage i stævner i udlandet – noget, der på grund af corona har været begrænset til kampene i Youth League-regi.

– Vi har savnet det, og spillerne har savnet det, og det er noget, der har manglet i deres udvikling. Det er noget andet end kampene i U19 Ligaen, hvor det er et langt træk over et helt kalenderår. Her gælder det om at præstere i tre kampe over en uge, så vi forhåbentlig kan komme i finalen. Derudover spiller det også ind, at vi – i modsætning til kampene i den hjemlige liga – her kommer til at møde nogle modstandere, som vi stort set intet forhåndskendskab har til, påpeger FCM-træneren.

Den udtagne FCM-trup spænder over adskillige årgange, og derfor bliver kunsten i nogen grad at få “orkesteret til at spille den samme melodi”, om end selve spillestilen ligger på rygraden.

– Vi går efter at præsentere vores danske talentudvikling på bedste vis, og som altid stræber vi efter at vinde. For de spillere, der af den ene eller anden årsag ikke har fået så meget spilletid i ligakampene, bliver det her samtidig en chance for at vise, hvad de kan mod stærke modstandere, fortæller Kenneth Andersen.

Kampene spilles over de sædvanlige to gange 45 minutter med den tilføjelse, at ved uafgjort findes der en formel vinder i en efterfølgende straffesparkskonkurrence.

Det er femte gang, de nordiske mesterskaber afvikles, og hver gang har FCM været repræsenteret. Ulvene vandt turneringen i 2016, ligesom man var i finalen i 2017, som man tabte til Esbjerg efter straffesparkskonkurrence.

Kampprogram

Mandag kl. 18.30: FC Midtjylland – Molde
Onsdag kl. 14.00: Strømsgodset – FC Midtjylland
Lørdag kl. 18.30: FC Midtjylland – Häcken

Placeringskampe spilles mandag den 6. december.

Gruppe A

Esbjerg fB
F.C. København
Aalesund
Hammarby

Gruppe B

FC Midtjylland
Molde
Strømsgodset
Häcken

FCM-truppen

Christian Rust, Mathias Balle – Andreas Bonnén, Mikkel Fischer, Pontus Texel, Fabrice Mezema, Malthe Bøndergaard, Mads Nybo Lauritsen, Adam Nygaard Andersen, Gustav Fraulo, Jakob Leerhøj Larsen – Victor Gabriel Kehinde, Andreas Nibe, Oscar Fraulo, Valdemar Byskov Andreasen, Heini Sørensen, Danijel Djuric – William Akpan, Juan Felipe Gomez Moreno, Donovan Bagou, Gustav Ørsøe Christensen, Malte Melin.