Førsteholdet

VAR debuterer i Danmark

Det berygtede videosystem implementeres fra i dag i 3F Superligaen. Bliv her klogere på, hvad VAR er for en størrelse, og hvordan det kommer til at blive brugt i Danmark.

11/09/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

Når dommer Mads-Kristoffer Kristoffer kl. 19.00 fløjter opgøret mellem SønderjyskE og FC Midtjylland i gang, skrives der historie.

Det er nemlig første gang nogensinde i dansk fodbold, at dommeren bliver assisteret af VAR, som står for ’Video Assistant Referee’. Som det engelske navn antyder, er VAR et redskab til dommeren, der kan få videohjælp, når der er tvivl om kampafgørende kendelser.

Dommeren dømmer dog stadig kampen og har det sidste ord i alle kendelser.

Hvornår træder VAR ind i kampen?

Der er fire forskellige situationer, hvor VAR kan tages i brug. VAR går kun ind, når der er tale om ’klare og åbenlyse dommerfejl’ eller ’alvorlige missede hændelser’ indenfor disse fire kategorier:

  • Ved scoringer – er der mål eller ej?
  • Ved straffespark – korrekt dømt eller ej?
  • Direkte rødt kort – er der rødt kort?
  • Forkert identitet – er det den rigtige spiller, der er blevet tildelt en gældende straf?

Information om VAR i dansk fodbold

Erfaringer med videodommersystemet er blevet hentet ind fra andre europæiske lande, og det er blevet testet i en række træningskampe i løbet af sommeren. Nu er VAR klar til at blive taget i brug i den bedste danske række.

Du kan se VAR-systemet og FC Midtjylland i aktion i aften kl. 19.00, når 3F Superligaen indledes i Haderslev.

Kampen mellem SønderjyskE og FC Midtjylland sendes direkte på TV3 Sport og Viaplay med optakt fra kl. 18.00. Du kan også følge opgøret i tekst via vores Twitter.