Akademiet

YL-åbner venter i Portugal: Vi tager derned for at vinde

Onsdag tager U19 hul på Youth League, når FC Famalicão venter i runde 1. Cheftræner Allan K. Jepsen glæder sig til udfordringen, og de midtjyske drenge rejser til Portugal for at vinde.

03/10/23
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Onsdag kl. 16.00 dansk tid træder FC Midtjylland ind i Youth League – her deltager holdet i Domestic Champions Path-stadiet, som er et knockoutrunde-stadie for de europæiske ungdomsmesterhold, hvis klubber ikke er kvalificeret til Champions League for seniorhold.

Bliv klogere på formatet i Youth League Domestic Champions Path

I Vila Nova de Famalicão, beliggende mellem Porto og Braga, venter FC Famalicão, der blev mestre i den portugisiske U19-række i fjord, blandt andet foran FC Porto, SL Benfica og Sporting CP.

– Da Famalicão vandt mesterskabet sidste år, var det primært med spillere født i 2004. Strukturen i Youth League er sådan, at de faktisk kun må bruge tre af dem, samtidig med at de skal være home grown (have spillet på akademiet i minimum tre år i alderen 15 til 21, red.).

– Derfor er det begrænset hvor mange spillere, de kan have med fra det hold, der var med til at vinde U19-mesterskabet i Portugal sidste sæson. Vi forventer at møde et hold med talentfulde fodboldspillere og god fysik, der er rolige på bolden. Samtidig har de nogle dygtige individuelle spillere, som kendetegner holdene i Portugal, siger Allan K. Jepsen forud for opgøret.

U19-cheftræneren har respekt for modstanderen, men udtrykker samtidig stor tiltro til sit eget hold.

– Det bliver en hård modstander, men omvendt tror jeg helt vildt meget på os selv og vores egne spillere. Vi skal qua vores styrker udnytte deres svagheder. Vi spiller 180 minutter, og det er de første 90+, vi skal spille dernede. Men jeg går aldrig ind til en kamp for at få uafgjort, så vi tager derned for at vinde, pointerer Allan K. Jepsen.

Tror på en ‘mega fed’ oplevelse

Allan K. Jepsen, som i sin egen aktive spillerkarriere opnåede to A-landskampe, adskillige år i Superligaen samt tørnede ud som udlandsprofessionel i blandt andet tyske Hamburger SV og hollandske SC Heerenveen, glæder sig til at se spillerne blive udfordret på ukendt terræn.

– Jeg tror, spillerne ser frem til det. Jeg kunne måske allerede mærke det lidt i weekendens kamp (2-0-sejr over OB, red.), hvor nogle virkede til at have hovederne i Portugal. De, vi og os allesammen skal lære at være til stede i nuet, og det er jeg sikker på, de kommer til at være i morgen, siger Allan K. Jepsen og fortsætter:

U19 sejrede i Ådalen

– Måske er de lidt ekstra nervøse, men når man skal ud og levere en toppræstation, skal man have noget nede i maven. Du skal være en lille smule spændt, nervøs – kald det hvad du vil – fordi det er her, du får noget, der kan hjælpe dig til den gode præstation.

– For mig som træner og os som stab er der en forventningens glæde, fordi det bliver en fed oplevelse for drengene at være i et andet setup, end vi er herhjemme. Vi begyndte allerede at lade op søndag, hvor vi trænede dagen efter kamp, modsat hvad vi plejer at gøre. Jeg glæder mig til det og tror på, det bliver en mega fed oplevelse.

Intens forberedelse

Tager man et blik på tabellen i U19 Ligaen, ligger FCM nr. 1. De ældste akademister har dog allerede spillet to – i nogle tilfælde tre eller fire – kampe mere end de nærmeste konkurrenter.

Et helt bevidst valg, fortæller Allan K. Jepsen.

– Vi har bestræbt os på at have to kampe om ugen i noget tid i et forsøg på at lære spillerne den her rytme med et intenst kampprogram. Forhåbentligt bliver det også sådan for dem i fremtiden i Midtjylland, når vi er midt i sæsonen.

– Vi har spillet mange flere kampe end de andre i U19 Ligaen, men det har været et helt bevidst valg for at lære spillerne både fysisk og mentalt hele tiden at være klar til en ny kamp inden for et kort tidsrum.

Følg kampen

TV-stationen DAZN Eleven Sport Portugal viser morgendagens kamp, der spilles kl. 16.00 dansk tid på Estádio Municipal de Famalicão med plads 5.300 tilskuere. Vi følger op med gennemgang og reaktioner på fcm.dk efter slutfløjt. Der er returopgør på MCH Arena den 25. oktober kl. 14.00 med gratis adgang for tilskuere.

Følg FC Midtjyllands akademi på Facebook