Klubben

Året der gik i FCM: Akademiets 2021

Akademichef Flemming Broe ser med stolthed tilbage på et år, der blandt andet bød på et U19-mesterskab, syv akademispillere med førsteholdsdebut, Youth League og en tidligere akademispiller, som var nomineret til Ballon d'Or.

27/12/21
Jens Risom
Foto: Getty Images

Vi runder 2021 af med en række artikler, der ser tilbage på højdepunkterne fra det forgangne år i FC Midtjylland. Følg med på fcm.dk frem mod nytår.

Året går på hæld, og det er tid til at kigge tilbage på 2021 fra akademiets perspektiv. Her har vi inviteret akademichef Flemming Broe til en snak om det forgangne kalenderår.

Det begyndte ellers med usikkerhed i forhold til, hvornår U19 Ligaen og U17 Ligaen kunne genoptages efter vinterens nedlukning af landet. I foråret begyndte bolden heldigvis at rulle i kamp igen, og særligt FC Midtjyllands U19-mandskab markerede sig med stærke resultater i foråret.

De ældste akademister snuppede et overbevisende dansk mesterskab, hvor en farlig offensiv scorede 95 mål i bare 26 kampe.

– U19-mesterskabet i sommer står selvfølgelig tilbage som et højdepunkt. Det er det største på ungdomsniveau i Danmark, så det var fedt at runde en corona-præget sæson af med en titel. Det var niende gang, at vi vandt DM i U19, og det vakte glæde i hele klubben, lyder det fra Flemming Broe om sommerens mesterskab.

Sæsonafslutningen på ungdomsplan er altid lig stor udskiftning på holdene. Nogle rykkes op i førsteholdstruppen, mens andre rykker videre i karrieren, når dåbsattesten bliver for gammel til U19-fodbold.

Også på trænerbænken var der udskiftning, idet Henrik Jensen trådte til som assistenttræner for Bo Henriksen efter to år som cheftræner på U19. I hans sted kom et velkendt ansigt i form af Kenneth Andersen, der vendte tilbage som U19-cheftræner.

– Vi er meget tilfredse med hele vores setup i talentafdelingen. Der vil altid være udskiftninger i fodboldverdenen, men vi er gode til at omstille os i FCM, og denne sommer var ingen undtagelse. Vi har to stærke cheftrænere, og alle i staben omkring dem gør et forrygende stykke arbejde. Det skal de have ros for, siger Flemming Broe.

FCM’s U17-mandskab trænes af Claus Therkildsen, hvis hold også noterede sig for en titel i 2021. I juni måned vandt de nemlig DBU Jyllands Pokalturnering for fjerde år i træk. I ligaen blev det til sølvmedaljer.

Syv akademispillere med debut på førsteholdet

I FC Midtjylland er det en tradition, at der hænges et billede op på akademigangen af akademispillere, når de får debut på førsteholdet. Det er sket hele syv gange i 2021.

Kristoffer Lund, Victor Torp, Raphael Onyedika, Mads Hansen, Victor Lind, Oscar Fraulo og Elias Olafsson fik alle deres første minutter på seniorplan i FCM i løbet af det forgangne år, og det er ikke gået ubemærket hen hos akademichefen.

– Det er lang tid siden, at vi har haft så mange med debut på et år, så det har været fedt at opleve. Generelt har vi historisk mange spilleminutter af tidligere akademispillere på førsteholdet, og det er jo det, vi arbejder for, pointerer Flemming Broe, som fortsætter:

– Det er fantastisk, når man ser de unge mennesker få deres drømme opfyldt. Når man står og ser dem få debut i 3F Superliga og spille europæisk fodbold. Det er jo spillere, vi har kendt, siden de var 14-15 år, og vi har fået et specielt forhold til dem og deres familier.

– Hver eneste gang er der jo mange, der har en andel i succesen. Vi har gjort det sammen. Det kan jeg rigtigt godt lide, fortæller han.

Flemming Broe bider også mærke i, at flere af dem ikke bare har fået debut, men også har gjort en stor forskel på banen.

– Celtic-kampen endte jo med at blive en forsmag på det, vi har set i hele efteråret, men selvfølgelig var jeg enormt stolt over at se Raphael blive matchvinder og Victor Lind og Mads Hansen komme ind og gøre en afgørende forskel, husker akademichefen og opsummerer:

– De har bare steppet op og leveret på et stærkt niveau. Vi har set fra dem alle, at de har niveauet til at være med på førsteholdet.

Ballon d’Or-nominering til Simon Kjær

Et andet af 2021’s højdepunkter på akademifronten føres tilbage til en af de første spillere, som blev optaget på akademiet.

Simon Kjær, der til sommerens EM-slutrunde var anfører på Danmarks succesrige landshold, var nemlig nomineret til den prestigefyldte kåring Ballon d’Or, hvor den tidligere FCM’er endte som nummer 18.

– Det er en helt fantastisk præstation af en af vores tidligere akademispillere. Vi er utroligt stolte over, hvad Simon Kjær har bedrevet i sin karriere, og man kan kun have respekt for det hårde arbejde, han altid har lagt for dagen, siger Flemming Broe.

Simon Kjær kom til akademiet i Ikast i 2004 som 15-årig, inden han fire år senere blev solgt til Palermo.

Tilbage på toppen i Youth League

Akademichefen har i løbet af efteråret kunne se sine nuværende akademister brillere i ungdommens Champions League. Youth League vendte nemlig tilbage efter et års pause.

Her har FCM vundet overbevisende over Rosenborg og Trabzonspor i de to første runder. Sejrene betyder, at FC Midtjylland er tilbage som den klub, der har hentet flest point pr. kamp i Youth League, siden turneringen blev introduceret i 2013.

FCM har hentet 2,31 point pr. kamp i de 29 kampe, klubben har været med i Youth League, og det er 0,12 point bedre end Chelsea. Målt på samlet antal point er FCM nummer 14 efter en rækker klubber, som har deltaget i alle udgaver i den prestigefyldte ungdomsturnering.

– Vi kommer også til at huske 2021 for, at vi var tilbage i Youth League. De kampe betyder meget for os, fordi de giver rigtig god erfaring til vores unge spillere. Derfor glæder vi os over, at vi har en spændende kamp at se frem til på den anden side af nytår, og vi håber selvfølgelig, at vi kan gå langt i turneringen igen, afslutter Flemming Broe.

FCM’s U19-hold skal møde Club Brügge i playoff-runden i Youth League til februar. Vinderen af den kamp går i 1/8-finalen. FC Midtjylland har været i 1/4-finalen i de seneste to udgaver af turneringen.

Året der gik i FCM: Førsteholdets 2021

I begyndelsen af det nye år sætter vi fokus på de yngste talenthold i FC Midtjylland, hvor der kigges frem mod U13-, U14- og U15-holdenes 2022.