Førsteholdet

Adam Gabriel: En vigtig tid med masser af udvikling

Adam Gabriel svarer på stort og småt i forbindelse med træningslejren i Østrig.

09/07/24
Christian Rothausen
Foto: Sebastian Uth

FC Midtjyllands tjekkiske højreback går ind til sin anden sæson i dansk fodbold. Den første resulterede i 23 kampe, to scoringer, samme antal assists og et dansk mesterskab.

Nedenfor sætter han ord på dette og meget mere.

Hvordan er det at være på træningslejr her i Østrig?

– Jeg har faktisk været i Østrig mange gange, fordi det kun ligger fem timer fra Prag. Min familie og jeg har altid holdt både vinter- og sommerferier her.

– Her er et fantastisk landskab. Jeg er typen, der nyder bjerge og vandreture, og jeg har faktisk også tit været i Østrig alene for at gøre netop det. Her er dejligt og stille, og det er lige, hvad vi har brug for.

Du håber vel også på at kunne udnytte lidt af naturen, mens vi er hernede, hvis jeg kender dig ret?

– Jeg tror ikke, vi får lov til at gå alt for lange ture, men der er mulighed for at sidde udenfor, leje en cykel i en time eller to, og der er masser af ting at se, så vi keder os i hvert fald ikke, når vi ikke træner.

– Lige nu er vi i centrum af en bjergby, og jeg håber, der bliver mulighed for at komme lidt ud i naturen, måske endda tage en svømmetur i en sø eller sådan noget.

Hvad synes du om pre-season indtil videre?

– Sommerens opstart er ikke så lang, og turneringen starter allerede om ti dage. Vi skal træne hårdt og forberede os, men samtidig have tid til at slappe af, for man skal jo ikke være træt, inden sæsonen begynder. Det er ikke nemt for trænerne, men jeg er sikker på, at de har lagt en god plan for os, så vi står klar.

Nu venter der tysk modstand i morgen i form af Schalke 04. Du har boet i Tyskland, er jeg blevet fortalt…

– Ja, i fem-seks år. Min far var professionel fodboldspiller i Kaiserslautern og Arminia Bielefeld i Bundesligaen, og jeg husker alle de kampe, jeg overværede på stadion med en fantastisk atmosfære. Noget af det bedste fodbold. Jeg spillede i en mindre klub samtidig ved navn Spvg Steinhagen.

– Den første fodboldtrøje, jeg fik, var faktisk en Schalke-trøje. Når man er fem eller seks år gammel, kan man lide farver, og jeg har altid kunnet lide blå, så det blev en Schalke-trøje. Det sjove er, at min trøje nummer to var Dortmund – så to af de største rivaler – men jeg var lille og forstod det ikke, fortæller Adam Gabriel med et smil.

Hvordan ser du frem til kampen?

– Jeg tror, det bliver en god test. Det er en kompetent modstander, så vi får at se, hvor vi står. Omvendt ved alle, at resultaterne i pre-season ikke er et tegn på, hvordan sæsonen bliver. Det vigtigste bliver resultatet i Aarhus næste fredag.

For over en måned siden var du med til at vinde det danske mesterskab i din første sæson. Hvordan ser du tilbage på det?

– Sæsonen gik op og ned. Det gjorde den faktisk for alle hold. Der var ikke særligt mange, der troede på os, men vi endte med at blive mestre. Det var ikke noget, jeg havde forventet, men det var et vigtigt skridt. Nu venter der også europæisk fodbold, og lige nu oplever jeg alt det, man ønsker som fodboldspiller.

– Personligt var det også en god første sæson. Jeg spillede en del kampe, men havde også nogle på bænken. Jeg synes stadig, jeg kan blive bedre, og jeg ser det her som en vigtig tid med masser af udvikling.

Sidste sæson bød også på debut for det tjekkiske landshold. Jeg går ud fra, at når sådan noget sker, vil man have endnu mere?

– Selvfølgelig. Det betyder meget, fordi man lægger hårdt arbejde i det hver dag. Men overordnet handler det for mig om at se, at jeg udvikler mig hver dag. Det vigtigste for mig er at blive vigtigere og vigtigere for FC Midtjylland, fordi det er her, jeg er hver dag. Når man har succes i klubben, så vil de andre ting komme af sig selv.

Har du nogle personlige målsætninger for den kommende sæson?

– Jeg vil gerne blive en spiller, man stoler på. Jeg er 23 år og skal kunne præstere kontinuerligt, være klar og ikke have nogle skader. Jeg ønsker også at få flere assists og mål på mit spil.

– Udenfor banen har jeg en målsætning om at få nogle hobbyer ind i min hverdag i Danmark. Det er vigtigt for mig, så jeg kan slå hovedet fra og slappe af. Det kan for eksempel være frivilligt arbejde, hvor jeg kan gøre mig nyttig.

– I Tjekkiet havde vi alt omkring os, men nu er det hele nyt. Man er nødt til at tilvænne sig og finde ud af, hvad man kan lide, så man udnytter tiden rigtigt. Min kæreste og jeg har et mål om, at vi skal finde nogle spændende ting at bruge hverdagen på, afslutter Adam Gabriel.

Portræt af Adam Gabriel: Højrebacken der skiller sig ud fra mængden