Førsteholdet

Portræt af Adam Gabriel: FCM’s nye højre back skiller sig ud fra mængden

Adam Gabriel skiftede til FC Midtjylland for knap en måned siden. Vi tegner her et billede af den 22-årige tjekke, som udover at være ærgerrig og hårdtarbejdende på banen, bruger sin fritid på at fordybe sig og sætte sit præg på omverdenen.

19/09/23
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Han landede den 23. august, og den tjekkiske højre back har hidtil trukket FCM-trøjen over hovedet fem gange. Efter en hektisk start er Adam Gabriel stille og roligt ved at vænne sig til livet i Danmark.

– De første dage var meget kaotiske. Jeg skulle igennem en masse fysiske tests, og der var mange praktiske ting at få styr på. Men det var en spændende oplevelse for mig. Min far siger altid, at det er bedre at have travlt end ikke at have noget at lave. Efter de første par dage har jeg nu fået tid til at lære mine holdkammerater og andre folk i klubben at kende.

– Vi har alting her – måske endda nogle af de bedste faciliteter i Europa. Der er alle muligheder for at forbedre mig, så jeg kan blive en vigtig spiller på holdet. Indtil videre kan jeg lide alt, hvad jeg er blevet præsenteret for, siger FCM’s nye nr. 13, der kommer fra en vaskeægte fodboldfamilie:

– Min far (Petr Gabriel, red.) spillede seks år i Bundesligaen, var på landsholdet og repræsenterede Tjekkiet til EM. Jeg håber at kunne få en lige så god karriere som ham.

Også tvillingebror – Šimon Gabriel – er professionel fodboldspiller. Den 22-årige midterforsvarer skiftede til slovakiske MFK Ružomberok selvsamme dag, som Adam rev teltpælene op og rykkede til Danmark.

– Det sjove er, at min tvillingebror faktisk skiftede klub på præcis samme dag. Mine forældre var på ferie i Kroatien, så jeg ringede til dem for at fortælle, at skiftet var på plads, og jeg skulle flytte væk fra Tjekkiet. To timer senere gjorde min bror det samme.

– Fodbold har altid været vigtigt i vores familie. Min bror og jeg spillede sammen i mange år, og jeg er taknemmelig for, at vi altid har kunne udfordre hinanden. Vi har aldrig været alene, og selvom vi naturligvis også har skændtes meget, har vi altid været gode for hinanden og presset hinanden til aldrig at give op.

Et liv udenfor fodbolden

Dagene i FCM er lange, og nogle gange byder programmet på to træningspas indenfor få timer. Siden Adam Gabriels karriere for alvor tog fart for fire år siden med U19-fodbold i Sparta Prag, har højre backen måtte vige fra den fordybelse, han sætter så stor pris på.

– Det er fire år siden, jeg stoppede i skole. Jeg må indrømme, at jeg savner det. For mig var det noget, jeg nød, og jeg mødte mange interessante og anderledes mennesker. Jeg slåssede lidt med savnet til skolen i starten, men for nogle år siden gjorde jeg op med mig selv, at fodbold er mit job.

Gabriel tog først en gymnasiel uddannelse, og sidenhen startede han på universitet i Prag, hvor han kom ind på en uddannelse med fokus på miljø. Men hurtigt måtte den nu 22-årige udlandsprof droppe ud.

FC Midtjylland henter Adam Gabriel

– Selvfølgelig er det muligt at studere, mens man spiller fodbold, men jeg vil være en rigtig del af det, hvor man sidder i undervisningslokalet. Det er ikke muligt med den tid, vi har, så jeg har valgt at fokusere hundrede procent på fodbolden.

Det har dog ikke ændret på tjekkens hverdagsrutiner.

– Jeg går meget op i naturen og miljøet. Jeg forsøger at orientere mig i verden. Når jeg vågner, er det første, jeg gør, at læse nyheder. Efter træning læser jeg nyheder. Når jeg er på toilettet, læser jeg nyheder. Jeg kan lide at ‘æde’ al information, og det er noget, der holder mig tæt på omverdenen, fordi man hurtigt kan blive sluset væk fra den i fodboldmiljøet.

– Man ved aldrig, hvad der sker i fodbold, og derfor forsøger jeg også at gøre mig klar til det tidspunkt, jeg ikke spiller længere. Jeg vil fortsat lære og suge til mig, selvom jeg ikke længere studerer.

Miljøet i fokus

Den 22-årige højre back har tidligere fortalt, at en tidligere medspiller, Vaclav Drchal, jokede med, at for hver gang Adam Gabriel scorede, ville den daværende holdkammerat købe syv træer og plante dem.

Og bemærkningen er ikke opstået uden grund. Adam Gabriel er nemlig særdeles bevidst om den verden, han lever i.

– For mig er det vigtigt, at jeg ikke bruger en masse penge på dyrt tøj, ligesom jeg forsøger at bevare benene solidt plantet på jorden. Hvert efterår planter jeg træer og forsøger at gøre noget andet godt, og det gør indimellem ondt på mig at se, hvad der sker i verden. Efter karrieren – hvis jeg har tjent nok penge – drømmer jeg om at kunne give noget tilbage på en eller anden vis. Måske vil jeg en dag forsøge at få indflydelse gennem en højere position i samfundet.

Tjekken erkender også, at han skiller sig ud fra mange af sine både nuværende og tidligere holdkammerater, men det har aldrig været et problem.

– Alle er forskellige. Jeg har altid kunnet lide at være sammen med mine holdkammerater. Når du møder nogle, der er forskellige fra dig selv, åbner det dine øjne, og du får nogle informationer, du ikke gør, hvis du møder en person, som minder om dig.

– Mine holdkammerater har tit lavet sjov med mig – men på en god måde. Jeg er ligeglad, og det laver ikke om på mig. Grin er altid godt, og jeg har mange venner, som er meget anderledes end mig, og har et modsat syn på tingene. De laver sjov med mig. Det er måske også grunden til, at vi er så tætte, siger Gabriel og pointerer:

– Jeg kan lide at være en del af noget meningsfuldt, selvom mine forældre også nogle gange mener, mine idéer kan være lidt for store. Jeg vil gerne være med til at påvirke folk, og min bedstemor har altid sagt, at jeg burde være politiker. Måske vil jeg en dag ændre min landsby hjemme i Tjekkiet.

– Er ikke færdig som spiller

Og tilbage til snakken om fodbold, hvor ambitionerne fortsat er store for Adam Gabriel oven på sit første udlandsskifte.

– Trænerne kender til mine stærke og dårlige sider, og jeg ser frem til at udvikle mig. Jeg er ikke en færdig spiller, og Midtjylland har investeret mange penge i mig. Jeg vil arbejde hårdt, og så forventer jeg, at præstationerne bliver derefter, så jeg bliver en vigtig del af holdet og spiller mange minutter.

– Jeg er 22 år – hverken den ældste eller yngste – så der er tid til forbedring, og en dag kan klubben forhåbentlig sælge mig og tjene penge. Det her er ikke det sidste skridt i min karriere, lyder det fra den rolige og bevidste FCM’er.

Køb spillertrøje med Gabriel-tryk i Ulveshoppen