Førsteholdet

Det bemærkede vi mod AaB

FC Midtjylland slog søndag eftermiddag AaB med 2-0. Nedenfor kan du læse fem ting, vi særligt bemærkede i den overbevisende udesejr på Aalborg Portland Park.

22/05/23
Christian Rothausen

Gustav Isaksen åbnede ballet, inden Paulinho slog sidste søm i kisten på AaB i begyndelsen af 2. halvleg.

Men udover ovenstående, hvad kan vi så hæfte os ved fra søndagens sejr på Aalborg Portland Park? Læs med nedenfor og bliv klogere på de 90 minutter, som udspillede sig i årets – efter alt at dømme – tredjesidste opgør.

Isaksens otte målinvolveringer i seks kampe

Gustav Isaksen er brandvarm. Søndag fortsatte den tidligere akademispiller de lovende takter, da han selv stod for det første mål, inden han lagde op til Paulinhos 2-0-scoring.

Det 22-årige offensiv-es står nu noteret for 15 mål og fire assists i 29 ligakampe. Otte af disse målinvolveringer er faldet i de seneste seks opgør, hvor Gustav Isaksen for alvor har fundet sig til rette som en af de to spydspidser i Thomas Thomasbergs system.

– Det var dejligt at score så tidligt, så AaB var tvunget længere frem. Så blev der mere plads til mig til at løbe med dem. Det var rent guf, lød det blandt andet fra 3F Superligatopscoreren efter slutfløjt.

Efter gårsdagens præstation er Gustav Isaksen fortsat delt topscorer i landets bedste fodboldrække. Ser man på både mål og assists sidder hurtigløberen øverst på tronen med i alt 19 målinvolveringer.

Paulinho tilbage i storform

Den brasilianske venstreback var her, der og alle vegne søndag i Aalborg. Med sine offensive løb var han med til at strække AaB-defensiven, som særligt i midtjydernes kontrafase blev udfordret.

– Vi har haft en snak om, at han skal komme i rigtig mange ture fremad, fordi det er en af hans forcer. Det var også sådan, man så ham tidligere, da han kom til Midtjylland. Han skal selvfølgelig også stadig forsvare, men alt i alt synes jeg, det ser godt ud, fortalte Thomas Thomasberg om brasilianeren efter kampen.

Det blev cementeret tidligt i 2. halvleg, da Paulinho sprintede fra den nordjyske defensiv, inden han lagde bolden mellem benene på Nico Mantl i målet. Den 28-årige FCM’ers første ligascoring i indeværende sæson – og første mål siden 5-1-sejren over Lazio i midten af september 2022.

Manglende kvalitet på bolden

Selvom 2-0-sejren lunede i FCM-omklædningsrummet efter 90 hårdtkæmpede minutter, hæftede Thomas Thomasberg sig særligt ved et forbedringspunkt; omgangen med bolden.

– Jeg kunne godt have ønsket mig mere kvalitet i vores boldomgang. Havde vi sat lidt flere afleveringer sammen, kunne vi have straffet AaB endnu hårdere på omstillinger eller tvunget dem til at trække sig tilbage noget oftere, sagde Midtjylland-cheftræneren.

Selvom øjet udadtil så en kamp, hvor AaB dominerede på kuglen, truede hjemmeholdet aldrig for alvor den midtjyske defensiv – i hvert fald ikke hvis man ser på de tørre statistikker: Nul skud ramte indenfor Jonas Lössls målramme i de 90 minutters fodbold.

To matchbolde

Sejren betyder også, at FCM har to matchbolde til at gøre tingene færdigt i Kvalifikationsspillet. I skrivende stund har holdet fire point ned til OB på den playoffgivende 7. plads, og næste mandag venter en udekamp mod Silkeborg.

Vinder man den, vil det allerede på daværende tidspunkt være sikkert, at der fredag den 9. juni venter en knald eller fald-dyst om en plads i Europa til den kommende sæson mod nr. 4 fra Mesterskabsslutspillet.

Bliver tingene ikke afgjort i næste spillerunde, venter der en gyser mod OB i årets sidste hjemmekamp den 3. juni. En kamp du allerede nu kan skaffe billetter til.

Der er med andre ord alt at spille for i de kommende uger.

Endnu et cleansheet

2-0-sejren over AaB var også det fjerde cleansheet på otte forsøg, siden Thomas Thomasberg blev ansat som cheftræner.

Endnu en gang formåede midtjyderne at holde modstanderen fra fadet, og undervejs i opgøret noterede hjemmeholdet sig blot for 0,37 xG (Expected Goals, red.).

Noget tyder altså på, at FCM har fået sat en prop i defensiven med kun fem indkasserede mål i Kvalifikationsspillet. Søndagens præstation betyder samtidig, at Jonas Lössl har holdt tredjeflest cleansheets i indeværende 3F Superligasæson.