Førsteholdet

Det midtjyske derby står for døren

Varm op til det første lokalopgør mod Viborg i mere end fire år med assistenttræner Kristian Bach Bak, som sætter ord på kampens betydning og nøglen til sejr.

30/07/21
Jens Risom
Foto: Getty Images

For første gang i fire og et halvt år er der lokalopgør mellem FC Midtjylland og Viborg FF, når de to klubber lørdag eftermiddag tørner sammen i det midtjyske derby.

Rivaliseringen mellem de to jyske klubber begyndte allerede fra FC Midtjyllands fødsel i 1999, og siden da er det blevet til 32 indbyrdes opgør.

En mand, som har deltaget i mere end halvdelen af de midtjyske derbys på banen, er Kristian Bach Bak. I dag er han assistenttræner i FCM, og som spiller stod han overfor Viborg hele 18 gange.

Nu ser han frem til et nyt derby mod lokalrivalerne.

– Det er rigtigt fedt, at Viborg er tilbage i ligaen, og at vi igen står overfor et derby mod dem. Vi har fået forklaret vores brasilianske venner, hvem de grønne fra Viborg er, og vi ved, hvor meget kampen betyder for fansene, siger Kristian Bach Bak om kampen mod Viborg.

Viborg har i de seneste fire sæsoner spillet 1. division, mens FC Midtjylland i den periode har hentet to mesterskaber og en pokaltitel samt spillet Champions League.

Nu er klubben fra domkirkebyen tilbage i 3F Superliga, og det er med tidligere FCM-folk på sidelinjen. Viborgs cheftræner Lars Friis var ungdomstræner i FC Midtjylland helt tilbage fra 1999-2013 kun afbrudt af et toårigt trænerjob i DBU, inden han var assistenttræner på førsteholdet frem til udgangen af 2015.

Deres assistenttræner er også et velkendt ansigt på MCH Arena i form af den tidligere FCM-anfører Jakob Poulsen.

Det er altså to personer, som Kristian Bach Bak kender særdeles godt, og han roser deres indledning på sæsonen.

– Viborg er startet super godt. De spiller efter et klart koncept, og de er farlige på dødbolde. De sidste to dage har handlet om at forberede os på dem, og det er en opgave, vi tager seriøst – ligesom alle andre kampe, pointerer Bach Bak.

Rivalisering giver ekstra dimension

Fra på søndag må stadions i Danmark igen have fuld kapacitet på tribunerne, og der lukkes samtidig op for udefans. De nye regler gælder dog ikke lørdag til stor ærgrelse for alle i FC Midtjylland.

– Det er altid sjovere, når folk på lægterne er helt oppe at køre. Det ved jeg, de vil være i Viborg til et derby, og det er sindssygt ærgerligt, at vores egne fans ikke kan være med, lyder det fra Kristian Bach Bak.

Viborg-kampen er ikke blot vigtig med tanke på rivaliseringen. Tre point til tabellen er mindst lige så vigtigt.

– Det bliver en fed kamp, og det er altid sjovt med rivaliseringen, som giver en ekstra dimension.  Men for mig er alle fodboldkampe ens. Der er selvfølgelig nogen, man hellere vil vinde over end andre, men i sidste ende drejer det sig altid om at hente tre point, slår Bach Bak fast.

FC Midtjylland kan hente sin tredje sejr på stribe efter 1-0 sidste weekend mod AaB og Champions League-sejren over Celtic onsdag aften på MCH Arena.

De to kampe skal der bygges videre på.

– Vi skal lade være med at tænke for meget på tabel og modstander, men i stedet fokusere på vores udtryk både med og uden bold. Præstationerne og udtrykket har været glimrende i de sidste to kampe, forklarer Kristian Bach Bak og fortsætter:

– Vi har været sindssygt stærke defensivt og egentligt også skabt mange chancer – netop fordi vi har stået godt på banen og været fremadrettede i mange situationer. Det skal vi fortsætte og arbejde videre med.

Kristian Bach Bak runder af uden at tøve:

– Vi tager til Viborg for at hente tre point. Det er der ingen tvivl om.

Victor Lind efter flot debut: Fed oplevelse

Følg Viborg FF – FC Midtjylland

Det midtjyske derby fløjtes i gang lørdag kl. 16.00 i Viborg. Opgøret kan ses direkte på TV3 Sport og Viaplay eller følges i tekst via FC Midtjyllands Twitter.

Under kampen kan det anbefales at følge med i matchcentret i FCM-appen og på fcm.dk. Det er en glimrende måde at få mere indsigt i kampen. Her kan der bl.a. ses xG-værdier på alle afslutninger samt Heat- og Touch Maps for samtlige spillere.

Du kan downloade FCM-appen nedenfor i enten App Store eller Google Play.

App StoreGoogle Play