Klubben

En sportslig status på Vision 2025: Nummer 63 i Europa

Sportschef i FC Midtjylland, Svend Graversen, ser tilbage på præstationerne i 2022, hvor klubben trods haltende præstationer i 3F Superliga har taget vigtige skridt mod Vision 2025.

27/12/22
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Udgangen af 2022 er en anledning til at gøre status på de forskellige afdelinger i FC Midtjylland, hvor der hver eneste dag arbejdes hårdt på at indfri de mål, som er en del af klubbens Vision 2025.

I Vision 2025 sigter FCM efter at være blandt de 50 bedste hold i Europa, og denne målsætning har klubben taget vigtige skridt imod i løbet af det snart afsluttede år.

– Vores europæiske præstationer betyder, at vi går ind i 2023 som nummer 63 på den europæiske klub-koefficientliste. Dermed har vi taget et stort skridt mod at være en europæisk top 50-klub i 2025, siger sportschef Svend Graversen og fortsætter:

– Vi spillede os videre fra en utroligt svær Europa League-gruppe, hvor særligt hjemmesejren over Lazio vækker genklang i hukommelsen. Samtidig spillede vi to gange uafgjort mod Feyenoord, der er et stort hollandsk hold og en rutineret europæisk klub. Det er helt sikkert skridt i den rigtige retning.

FCM lå placeret på en 112. plads på UEFA’s klub-koefficientliste, da man i juni 2021 offentliggjorde Vision 2025-målsætningerne, og klubben har dermed taget et spring på 40 pladser det seneste halvandet år. Alligevel har kalenderåret ikke udelukkende været positivt.

– Selvfølgelig er vi ikke tilfredse med det, vi har leveret i Superligaen. Det er naturligvis ikke godt nok, og derfor kigger vi indad. Her ligger et hårdt arbejde foran os i jagten på at skabe forbedringer.

– Albert får nu en længere periode, hvor han for alvor kan få indført sine spilprincipper. Jeg har en stor tiltro til, at vi vil se det udmønte sig i foråret, hvor vi skal spille den form for fodbold, vi tror på, samtidig med at vi skaber resultater, siger Svend Graversen.

Selvom præstationerne i 3F Superliga ikke har været tilfredsstillende, kan klubben se tilbage på flere store øjeblikke i 2022. Her springer pokaltriumfen den 26. maj i øjnene, da midtjyderne sikrede den anden pokaltitel i klubbens historie efter finalesejr over OB.

Flere store salg

FCM kan se tilbage på et år, hvor klubben har solgt flere spillere for store beløb. Heriblandt kan nævnes Jens-Lys Cajuste til franske Reims i januar 2022, Raphael Onyedika til belgiske Club Brügge i august samt Evander til amerikanske Portland Timbers for blot få uger siden.

Disse salg vækker stolthed hos sportschef Svend Graversen:

– Det er også vigtigt at nævne de store salg, vi har leveret i løbet af året. I sommer solgte vi Raphael Onyedika som det største salg af en akademispiller i klubbens historie, mens vi for nogle uger siden sendte Evander til Portland Timbers i endnu en flot økonomisk aftale.

Raphael Onyedika solgt til Club Brugge

– Disse handler indikerer, at det i FCM er blevet normalt at sælge spillere til rigtig store beløb. Det er dog samtidig vigtigt ikke at negligere, og vi er utroligt stolte over at blive ved med at udvikle dygtige spillere, som vækker interesse i store klubber rundt omkring i verden, siger Svend Graversen.

Flotte præstationer på akademiet

Sidst vækker også akademiets præstationer i 2022 genklang i hukommelsen. U17 vandt bronzemedaljer i sommer, mens U19 fik sølvmedaljer om halsen. Sidstnævnte kan dog meget vel bytte sølv ud med guld, når der om et halvt år igen skal uddeles medaljer i U19 Ligaen.

– Ser man tilbage på 2022, tænker jeg også på U19’s flotte præstationer. Holdet overvintrer på førstepladsen i U19 Ligaen, og vi er stolte over, at vi i skrivende stund har Danmarks bedste ungdomshold, siger Svend Graversen, der også glæder sig over, at FCM er blevet inviteret til at være en af ti klubber, som skal være med til at drøfte det fremtidige Youth League-format.

FCM bliver en del af Youth League-arbejdsgruppe

Nu går der knap et halvt år, før både førstehold og akademi flytter ind i det nye topmoderne FCM-hus, der som en del af Vision 2025 står klar til sommer.

– Vi ser utroligt meget frem til at flytte ind i det nye FCM-hus, som vi forventer kommer til at rykke os videre i den rigtige retning hos både førsteholdet såvel som akademiet. Byggeriet skrider frem som planlagt, og vi følger spændt med i udviklingen, lyder det til slut fra Svend Graversen.

Læs om Vision 2025