Førsteholdet

Et indblik i Albert Capellas’ trænerkarriere

FC Midtjyllands nye cheftræner, Albert Capellas, har været en del af fodboldbranchen siden starten af 90'erne. I denne artikel giver vi et indblik i den 54-årige træners hidtidige færden i fodboldverdenen.

24/08/22
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

Albert Capellas startede sin trænerkarriere i spanske CF Gavá, hvor han tiltrådte som assistent i 1991. Her opholdt den fodboldkloge catalaner sig i otte år, inden han for første gang gjorde sit indtog hos en af verdens største klubber, FC Barcelona.

Den første periode i storklubben blev brugt som fysisk træner for klubbens andethold, inden han i 2004 blev ansat som Head of Methodology på Barcelonas verdensberømte ungdomsakademi, La Masia.

Her arbejdede Albert Capellas med en lang række fremtidige fodboldstjerner, som sidenhen slog igennem på klubbens førstehold og i den absolutte verdenstop.

Albert Capellas er ny cheftræner i FCM

Efter mere end ti år i FC Barcelona drog Albert Capellas i 2010 videre til hollandske Vitesse, hvor han blandt andet arbejdede som assistent under den nuværende Lyon-træner, Peter Bosz.

Herefter stiftede Albert Capellas for første gang bekendtskab med dansk fodbold, da han efter tre år i Holland blev assistenttræner i Brøndby IF under Thomas Frank og efterfølgende cheftræner på klubbens U17-hold.

Højeste pointsnit nogensinde for U21-landsholdet

Albert Capellas skiftede i 2016 kontrakten i Brøndby ud med israelske Maccabi Tel Aviv, hvor catalaneren igen blev ansat som assistent under Peter Bosz. Her blev det til en 2. plads i ligaen.

Efter et år i Maccabi Tel Aviv fik Albert Capellas muligheden for at arbejde i endnu en international topklub, da Peter Bosz blev ansat i Borussia Dortmund og ønskede Capellas som assistent. I det tyske havde Capellas at gøre med verdensstjerner som Pierre-Emerick Aubameyang og Marco Reus.

Sidenhen bød tilværelsen også på en oplevelse i kinesisk fodbold som assistent hos Chongqing Liangjiang under hollandske Jordi Cruyff, før Capellas endnu engang gjorde sit indtog i dansk fodbold.

For Danmarks U21-landshold viste Albert Capellas i en toårig periode sine kvaliteter som cheftræner, da han var med til at spille holdet i EM-kvartfinalen i 2021. Med gruppesejre over Frankrig, Island og Rusland gik Danmark videre til turneringens knockoutfase, hvor Tyskland blev endestationen i kvartfinalen efter tabt straffesparkskonkurrence.

Med et pointsnit på 2,44 afsluttede Albert Capellas sin periode som U21-landstræner med det bedste pointsnit nogensinde for de danske U21-herrer. Faktisk tabte han ikke en eneste fodboldkamp i ordinær tid i spidsen for de danske talenter. I perioden arbejdede den catalanske træner blandt andet sammen med de nuværende FCM-spillere Anders Dreyer, Gustav Isaksen og Nikolas Dyhr.

Tilbage til FC Barcelona

Den store succes for U21-landsholdet medvirkede til, at Albert Capellas forlængede sin kontrakt frem til 2023. Han fuldførte dog aldrig de sidste to år, da FC Barcelona bankede på døren efter den succesfulde EM-slutrunde.

Her blev det kloge fodboldhoved tilbudt en stilling som akademidirektør på La Masia. I en kort periode stod Albert Capellas også i spidsen for Barcelona B, da klubbens daværende cheftræner skulle agere midlertidig cheftræner på førsteholdet.

Men nu er tiden i det spansk-catalanske altså forbi, da Albert Capellas onsdag formiddag blev præsenteret som ny cheftræner i FC Midtjylland. Han har skrevet under på en treårig aftale.

Se onsdagens pressemøde

Udover ovennævnte klubber kan Albert Capellas også prale af at være indehaver af den højeste internationale trænerlicens, UEFA Pro Licens. Han har en bachelor i Physical Education and Sport samt en kandidat i Sports Management.

Fakta om Albert Capellas

Født: 1. oktober 1967.

Karriere som træner: Gavá (assistent), Barcelona B (assistent), Vitesse (assistent), Brøndby (assistent), Brøndby U17 (cheftræner), Maccabi Tel Aviv (assistent), Borussia Dortmund (assistent), Chongqing Liangjiang (assistent), Danmark U21 (cheftræner), Barcelona B (midlertidig cheftræner).