Klubben

FC Midtjylland udvider brugen af virtual reality til taktisk træning

FC Midtjylland indgår ny femårig aftale med det danske VR-firma, Replay Institute, med henblik på at forbedre spillernes taktiske kompetencer.

01/03/23
Christian Rothausen
Foto: FC Midtjylland

Fodboldklubberne spenderede i det seneste januartransfervindue svimlende 11 milliarder kr. på at handle spillere. Det er ny rekord, og med så mange penge på spil bliver kampen om de bedste talenter kun endnu større.

FC Midtjylland er en af de klubber, der i mange år har investeret massivt i talentudvikling. Klubben var også den første danske klub til at hoppe med på VR-bølgen. Nu har man testet VR som træningsværktøj, og erfaringerne er så gode, at midtjyderne netop har indgået en ny femårig aftale med det danske VR-firma, Replay Institute.

Fra video til virtual reality

Undersøgelser viser, at VR er særligt velegnet til komplekse læringssituationer såsom taktisk træning.

FCM-spillerne kan i VR således opleve deres egne kampsituationer, præcis som var de tilbage på banen igen. Det giver en helt anden dialog mellem træner og spiller, som først og fremmest fjerner tvivl og misforståelser.

FC Midtjylland går all-in på VR-teknologi

Det er i sig selv helt centralt for en veludført gameplan, men dertil har VR-træning også vist sig at være effektivt til at korrigere fejl og udvikle spillernes taktiske kompetencer. En ting der bliver sat pris på i FC Midtjylland:

– For os handler det hele tiden om at blive bedre. Det ligger i vores DNA, og vi kan jo se, at VR kan noget, som video ikke kan, så det skal vi selvfølgelig have mere af, siger Claus Steinlein, direktør i FC Midtjylland.

Træn hjernen og træf bedre beslutninger

Efter et langt tilløb er VR som træningsværktøj for alvor ved at vinde frem. Det skyldes blandt andet, at datakvaliteten er blevet bedre, og VR-teknologien er modnet.

Replay Institute har som de første i sportens verden formået at kombinere databaseret VR med kognitiv læring, og løsningen er videreudviklet og tilpasset i samarbejde med netop FC Midtjylland samt andre danske klubber og U21 landsholdet.

For Replay Institute ligger nøglen til forbedringer for klubben hos spilleren selv:

– Jo bedre du træner din hjerne, des bedre beslutninger træffer du på banen. Det er præcis det, vi kan hjælpe klubber som FC Midtjylland med. Ikke fordi video fejler noget, men med VR får du for alvor spillerne med, og så gør det jo ikke noget, at det virker, siger Tim Monrad Larsen, direktør i Replay Institute.

For FC Midtjylland handler det om at være på forkant med talentudvikling, og med Replays VR-træning har man taget endnu et skridt i den retning.