Førsteholdet

Fra akademi til Europa League: – Vejen ind på førsteholdet er mangfoldig

Sportschef Svend Graversen fortæller, hvad der er lykkes godt i formstærke Elias Olafsson og Raphael Onyedikas udvikling, og hvorfor det er afgørende, at FCM bliver ved med at producere akademispillere til førsteholdet.

10/10/21
Jens Risom
Foto: Getty Images

I de kommende dage går vi tæt på Elias Olafsson og Raphael Onyedikas succes med en række artikler, der sætter fokus på, hvordan de har udviklet sig i de seneste år.

Siden akademiet i Ikast blev opført i 2004, har FC Midtjylland udviklet adskillige spillere, som er blevet profiler i 3F Superliga og i udlandet.

De to seneste navne, som har sat sit aftryk på førsteholdet, er Elias Olafsson og Raphael Onyedika, som begge har fået debut i denne sæson. Med deres uimponerede facon og høje niveau er de hurtigt blevet favoritter blandt fansene på MCH Arena.

Også på ledelsesgangen i FC Midtjylland er der stolthed at spore over de to talenters succes, som kommer på bagkant af vellykkede lejeophold.

– En af de sværeste ting i fodbold er at gå fra U19 op til toppen af Superligaen. Der er nogle, som kan gå direkte ind på førsteholdet fra akademiet. For andre er den bedste løsning i udviklingsplanen at komme ud på leje, hvor de kan tage seniorerfaring med hjem i rygsækken. Førsteholdserfaring og det at skulle præstere i et andet miljø er guldværd for mange af vores unge spillere, og det er lykkes fantastisk godt med Elias og Rafa, siger sportschef Svend Graversen.

– Vi er sindssygt stolte af og glade for, at de begge har taget så store skridt i deres udvikling i sidste sæson og så kommet hjem til Midtjylland med masser af gåpåmod, og man må bare sige, at de har haft en stor impact i starten af sæsonen, uddyber Svend Graversen om Elias Olafsson og Raphael Onyedika.

Onyedika har spillet 17 kampe på den centrale midtbane i denne sæson, mens Olafsson har vogtet det midtjyske bur i otte kampe.

Nødt til at rekruttere indefra

I de 17 år, hvor akademiet i Ikast har været fyldt af spillere, er der sket en kæmpe udvikling i FC Midtjylland. De sportslige ambitioner er højere end nogensinde, og det stiller ligeledes højere krav til den interne rekruttering, som ifølge Svend Graversen er nødvendig.

– Midtjylland har rykket sig som klub. Vi skal vinde titler og spille europæisk fodbold hvert år, og det betyder selvfølgelig, at vores spillere skal være på et sindssygt højt niveau, pointerer Graversen og fortsætter:

– Vi er nødt til at rekruttere indefra for hele tiden at have et hold, der kan indfri de europæiske ambitioner, som vi har i klubben. Det potentiale, som mange af vores unge spillere som Gustav, Elias og Rafa har, er utroligt svært at gå ud og købe sig til, så det er afgørende, at vi bliver ved med at udvikle gode spillere selv.

I og med niveauet på førsteholdet er så højt, er springet fra ungdoms- til seniorfodbold også blevet større. Det betyder, at der kan være flere forskellige veje ind på førsteholdet for de unge FCM’ere.

– Det er vigtigt, at vi har nogle forskellige veje ind på førsteholdet. Derfor er det meget afgørende, at vi hele tiden er dygtige til at lægge den rigtige plan for den enkelte spiller sammen med vores transitionstrænere Rene Andersen og Anders Veller for at forløse deres talent, understreger Svend Graversen.

– Selvfølgelig er der flere faktorer, som spiller ind i forhold til, om en ung spiller får succes på førsteholdet. Timing, held, niveau og talent er vigtigt, men det er bare en af vores største  opgaver at sørge for, at det kan lykkes, og udlejning kan sagtens være en del af den plan, hvis det er det rigtige for den enkelte spiller. Det har det været i Elias og Rafas tilfælde, fortsætter sportschefen, som opsummerer:

– Vejen ind på Superliga-holdet er mangfoldig.

Tidlig og klar plan for islandsk keeper

Elias Olafsson kom til FC Midtjylland fra Island i sommeren 2018, hvor han begyndte med en sæson på U19-holdet.

– I Elias’ case lagde vi meget tidligt i forløbet en klar plan for hans udvikling. Han startede ud med et flot år på U19, hvor vi alle husker hans præstationer i Youth League, men derefter var det afgørende, at kom ud og fik noget seniorerfaring, husker Svend Graversen.

Efter det første år i Danmark blev keeperen udlejet til Aarhus Fremad i 19/20-sæsonen, inden han i sidste sæson tog et nyt skridt op og gjorde det godt i 1. division i Fredericia.

– Det hele blev planlagt nøje sammen med målmandsteamet. Først skulle han ud og spille voksenfodbold i Aarhus Fremad, mens han samtidigt trænede tre gange hos os. Sidste år tog han igen et nyt skridt op i Fredericia, og det har været to vigtige og gode samarbejdspartnere i forbindelse med Elias’ udvikling, siger Graversen.

I denne sæson har Olafsson igen taget et skridt op, hvor han har stået sine otte første kampe for FC Midtjylland med stor succes og er blevet kåret til månedens spiller i 3F Superliga i september.

– Planen havde selvfølgelig til formål at bringe Elias tættere på Superliga-niveau over de kommende 2-3-4 år, men man kan jo aldrig vide præcis, hvornår det kommer til at ske. Det er så sket nu, og der er vi jo bare stolte af og glade for, hvor stærkt han har præsteret i den seneste måned, lyder det fra Svend Graversen.

– Det er godt hurtigere, end man kunne turde håbe på. Det betyder, at Elias har taget nogle store skridt i sin udvikling, men det betyder også, at den plan vi lagde år tilbage, har været en succes.

Målmanden har lige opnået en ny milepæl, idet han har debutteret på det islandske A-landshold i den nuværende landsholdsperiode.

Spillemæssig og kulturel omstilling for Onyedika

Raphael Onyedika har ligesom Elias Olafsson gået ind og leveret i 3F Superliga og Europa League. Den bomstærke nigerianer har imponeret på midtbanen, hvor han er startet inde i 16 ud af sæsonens 17 kampe.

Det er sket efter tre året i samarbejdsklubben FC Ebedei i Nigeria og to år i Danmark, som han flyttede til som 18-årig for mere end to år siden.

– Rafa kommer jo fra akademiet i Nigeria, og der er bare en spillemæssig og kulturel omstilling, når man kommer til Danmark. Hvis han skulle udvikle sig, skulle han spille nogle kampe på seniorniveau, så der var udlejning også den helt rigtige mulighed, fortæller Svend Graversen.

I sidste sæson var den 20-årige kraftkarl udlejet til FC Fredericia og kom endda på årets hold i 1. division.

– Der er ingen tvivl om, at vi har et godt samarbejde med Fredericia. Vi har en klar aftale med dem om, at den enkelte spiller skal uddannes bedst muligt, og vi har løbende tæt dialog. Det er lykkedes fremragende med Rafa, hvor han virkeligt præsterede i 1. division på den centrale midtbane. Det var vigtigt for os at se, at han kunne tage det skridt efter det første år på U19-holdet, siger Svend Graversen.

– Vi har fulgt ham tæt – ligesom vi følger vores andre unge spillere på udleje tæt – hvor vi har sparret med både ham og trænerteamet i Fredericia, så han kunne udvikle sig og præstere bedst muligt for dem, og det har virkeligt båret frugt i denne sæson.

– Det er igen en plan, som er lykkedes godt. Det vidner også om, at Rafa er en rigtig dygtig spiller med et stort potentiale, men for ham har det været afgørende at tage det store skridt i sin udvikling sidste år i Fredericia, afslutter Svend Graversen.

Blik på de udlejede FCM’ere: Nicolas Madsen trives i Holland

Næste gang du kan se Elias Olafsson og Raphael Onyedika i aktion er om en uge, når der venter en udekamp mod FC Nordsjælland i den første kamp efter landsholdsperioden.