Førsteholdet

Fysisk træning i opstarten forløber planmæssigt

Fysisk træner Christian Clarup fortæller om opstarten, som nu har været i gang i en uge.

24/06/21
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz

Optakten til den kommende sæson for FC Midtjylland er i fuld gang. Spillerne mødte ind efter sommerferien for en uges tid siden, hvor de har gennemgået fysiske tests og en håndfuld træningspas i Ikast.

Christian Clarup, fysisk træner på ottende år i FCM, beretter om en hidtil fin opstart.

– Det har set godt ud. Vi har lavet de klassiske fysiske tests med fine resultater – som sædvanligt, bemærker Christian Clarup og fortsætter:

– Drengene har haft nogle gode træninger på banen, hvor de har leveret en god indsats. Alt i alt har det været super fint. Det er dejligt, at vi har tid til at træne med spillerne. Nu har vi ikke hele truppen samlet endnu grundet de forskellige landsholdssamlinger, men det nærmer sig.

Den fysiske stab holder øje med spillerne, som blandt andet bliver målt med GPS til både træning og kamp. På baggrund af data derfra doseres træningsintensiteten.

Opstarten er i fuld gang: – Dejligt at være tilbage

Første træningslejr i halvandet år står for døren

Jonas Lössl og Jens-Lys Cajuste er stadig til EM, mens andre spillere fortsat holder ferie efter endt landsholdstjeneste.

– Det er reelt set først, når vi tager på træningslejr (4.-11. juli, red.), at vi har hele truppen samlet – selvfølgelig afhængig af EM-resultaterne – men det er godt at have de fleste tilbage og have mulighed for at træne med dem, fortæller Clarup.

Den omtalte træningslejr er den første af sin slags for det midtjyske mandskab i halvandet år. Her rejser truppen og staben til Polen i en uge lidt senere på opstarten.

Lige nu er de fysiske aspekter i træningen i højsædet, men når træningslejren kommer, er spillerne efter planen så skarpe, at det kommer til at dreje sig om det taktiske.

– Fysisk betyder træningslejren ikke super meget. Det er jo relativt tæt på turneringsstart. Men rent taktisk og fodboldmæssigt betyder den en masse. Selvfølgelig er der nogle fysiske delelementer, men det primære fokus ligger på den måde, Bo gerne vil spille på, forklarer 38-årige Christian Clarup.

Feriens betydning

I den forgangne sæson spillede FC Midtjylland hele 48 kampe i tre forskellige turneringer.

Det er det højeste antal på en sæson i klubbens historie, og det skete ovenikøbet i en sammenpresset fodboldkalender, der var præget af Corona-pandemiens første nedlukning og det igangværende EM.

Derfor har den overståede sommerferie været vigtig.

– Det har været et travlt og komprimeret fodboldår med masser af kampe og Corona-protokoller, vi skulle følge. Det var hektisk i perioder, så der var brug for restitution og mental hvile ovenpå sæsonen. Det har været godt til gutterne at komme lidt væk og få tanket noget energi ved at være sammen med familie og venner, understreger Christian Clarup.

Det komprimerede program i sidste sæson betyder, at den fysiske stab er blevet endnu klogere.

– Hvis man kigger på det fysiske aspekt, fik vi en masse erfaring ved at spille så mange kampe på kort tid. Vi fandt ud af, hvordan vi ville strukturere vores hverdag i perioder med et tæt kampprogram. Vi blev en erfaring rigere, og vi er blevet dygtigere og klogere på hele setuppet, siger Christian Clarup, som slår fast:

– Det er jo ikke ensbetydende med, at vi er sikre på at få fantastiske resultater, men vi er i hvert fald bedre rustet i den fysiske afdeling til at håndtere sådan et program.

Dalsgaard: Ambitionerne matcher

FC Midtjylland-spillerne testes i kamp for første gang i denne sæson på søndag, når der venter en træningskamp mod svenske Malmø FF på udebane.