Kampprogram

Grønkjær: Ajax gir’ mere plads

Fodboldekspert Jesper Grønkjær giver sit bud på den store forskel på Champions League og Superligaen og FCM's chancer mod Ajax. Artiklen er en del af kampprogrammet, som er udgivet online til aftenens kamp.

03/11/20
Frits Nielsen
Foto: Getty Images

Fodboldeksperten hos TV3 Sport og mangeårige professionelle Jesper Grønkjær forudser, at det godt kan blive målrigt på MCH Arena, når FC Midtjylland tager imod de hollandske mestre Ajax Amsterdam.

– Hele kulturen i Ajax betyder, at langt størstedelen af holdet er bedst i det offensive. Det er et hold, der bevæger sig meget og med unge spillere med gå på mod, lyder den korte analyse fra Jesper Grønkjær.

Den offensive tilgang betyder imidlertid også, at FCM ifølge Grønkjær vil få deres muligheder.

– Ajax har meget offensive backs, og det giver plads på kanterne. Der vil det give spillere som Mabil og Sisto store muligheder i én mod én, og de kan med deres speed give Ajax-forsvaret problemer, forklarer Jesper Grønkjær, som selv optrådte på fløjen i Ajax fra 1998-2000.

FCM har hævet sig

Et par ting falder i øjnene, når Jesper Grønkjær skal analysere FCM’s to første kampe i Champions League.

– Fejl bliver straffet på den her hylde i international fodbold, og målchancer skal omsættes til mål, fastslår den mangeårige professionelle fodboldspiller, og kommer med et par eksempler:

– En spiller som Cajuste rejste sig jo fra kamp 1 til kamp 2. Han var én af de bedste i kval-kampene. Så kom han op på en helt anden hylde mod Atalanta og blev straffet, men han havde tydeligvis lært af sine fejl, og var igen én af de bedste mod Liverpool.

– Det næste er, at noget der ikke ligner en fejl, bliver en fejl, hvis du ikke følger din mand, eller holdet ikke rykker op på offside-linjen. Som det skete mod Liverpool ved 1-0 målet, hvor Mabil ikke følger Alexander-Arnold. Små ting, som måske ikke bliver straffet i Superligaen, bliver det på det her plan, forklarer Jesper Grønkjær.

Generelt er han dog imponeret af FCM.

– De havde tydeligvis lært af det første opgør, og jeg håber de holder fast i det, de præsterede mod Liverpool. Taktisk havde de hævet deres europæiske niveau, fastslår Jesper Grønkjær.

Hurtighed til forskel

Kigger vi så op mod det andet mål, ser det også sværere ud end i Superligaen. Hvorfor brænder FCM egentlig så store chancer i den slags kampe og mod store modstandere, når de samme chancer bare bliver omsat i Superligaen?

– Det ene er, at man mentalt måske er ramt af, at man står overfor så stor en modstander, og løber rundt inde på Anfield. Men mest fordi det rent faktisk går meget hurtigere. Farten og presset er meget højere, end vi fornemmer på tv. For hvad gør Dreyer rent faktisk forkert på de to store chancer, han har mod Liverpool, spørger Jesper Grønkjær og svarer så selv:

– Ikke noget. Måske en dårlig berøring ved den første chance, men det ville ikke have betydet noget i Superligaen. Men på den her hylde er du straks presset, men det er svært at se på tv, lyder analysen fra Grønkjær.

FCM skal slå til på kontra

Grønkjær har i sin internationale karriere draget masser erfaringer og mange gange stået i samme situation som FCM, og han har også et bud på, hvordan man rent faktisk klarer sig internationalt som ’underdog’.

– For det første skal holdet have selvtillid og en tro på, man kan klare det som gruppe. Det ser det ud til, FCM har. Dernæst er det på det taktiske plan, hvor trænerne skal finde og få fortalt den enkelte spiller om modstandernes svagheder. Finde mulighederne og få spillerne til at tro på det, og der kender jeg Brian Priske så godt, at det har han arbejdet hårdt på op til kampen, siger Jesper Grønkjær.

Endelig skal vi lige høre, hvordan Grønkjær mener, FCM skal slå til.

– De skal bryde Ajax’ opspil og skabe målchancer i kontraspillet. Og det kan de med de hurtige og driblestærke spillere som i Mabil og Sisto.

Kampprogram FCM – Ajax

Følg kampen

FC Midtjylland – Ajax fløjtes i gang 21.00 tirsdag aften. Du kan se kampen direkte på TV3+ eller følge det i tekst via FC Midtjyllands Twitter.

Som altid kan det anbefales at følge med i matchcenteret i FCM-appen eller på fcm.dk. Her får du live statistik såsom Expected Goals samt Heat- og Touch Maps for alle spillere.

Matchcenter FCM – Ajax