Akademiet

Guldet i Odense Å

Det stod ikke skrevet i flammeskrift, at de ville ende som mestre, men FCM U19 blev bare bedre og bedre, som sæsonen skred frem. Kenneth Andersen kommenterer på klubbens tiende U19-mesterskab.

20/05/23
Karsten Vestergaard
Foto: FC Midtjylland

Hvordan fejrer man egentlig et dansk U19-mesterskab?

Hvis man spørger trænere og spillerne hos FCM U19, er der kun én rigtig måde – og det er ved at springe i Odense Å.

Sådan fejrede FCM’erne det seneste mesterskab fra 2021, der kom i hus via en sejr over OB, og da historien lørdag eftermiddag gentog sig, var der selvfølgelig ingen vej uden om – alle mand skulle i baljen.

Cheftræner Kenneth Andersen var ingen undtagelse, og tilbage på land kunne han berette, at Odense Å er både kold og forbløffende mudret – men at man ikke rigtig bemærker det, når man lige er blevet mestre.

– Min mavefornemmelse var god, da jeg stod op i dag, og det har den været hele vejen igennem foråret. Jeg har kunnet mærke, at drengene var, hvor de skulle være, og at de havde det rette spændingsniveau, lød det fra Andersen, som havde været forudseende nok til at medbringe skiftetøj.

Sådan gik det til, da U19 blev danske mestre

Med seks U19-titler er han landets mest vindende ungdomstræner. Alligevel indrømmer, han at der forud for sæsonen var en vis pessimisme til stede overfor sit holds chancer i mesterskabskampen:

– Jeg var lidt forbeholden, ja, fordi jeg synes, det var et ungt hold og et hold, som måske manglede lidt robusthed i tilfælde af modgang. Der har spillerne overrasket mig. Både i forhold til, hvor hurtigt de egentlig kom om på et højt niveau, og hvordan de tacklede problemer. Der har været flere kampe, hvor vi er kommet bagud eller har måttet spille en mand i undertal, men alligevel har fået et resultat, fortæller Kenneth Andersen.

Han kunne se sit mandskab indlede sæsonen med tre sejre, men så løb han og holdet ind i en stor nedtur. I udekampen mod SønderjyskE fik FCM’erne en regulær lussing og tabte 5-1.

Det skabte usikkerhed om hvor meget bund, der egentlig var i de ældste akademister, når det kom til stykket, men truppen svarede igen ved at sætte en fantastisk stime sammen. FCM gjorde simpelthen rent bord og vandt de sidste ni kampe i efterårssæsonen – heriblandt en meriterende 3-2 sejr over FCK’s forsvarende mestre.

Dallas Cup som mesterskabstrampolin

Det efterlod FCM U19 alene i spidsen forud for en vinterpause, hvor holdet måtte afgive et par profiler. Assistmageren Andreas Nibe blev udlejet til Næstved i NordicBet Ligaen, mens Valdemar Byskov Andreasen til dels også forsvandt ud af ligningen; i kraft af sine præstationer blev han nemlig indlemmet i Superligatruppen.

– Vi havde et fantastisk momentum op til årsskiftet, men var usikre på, om vi bare ville kunne fortsætte. Heldigvis var vi hurtige til at finde samme niveau, også selv om der var skiftet ud på spillersiden, lød det fra Kenneth Andersen.

Guldjagten blev dog afbrudt for en stund af den USA-tur, holdet drog på i starten af april. Her rejste U19-truppen over Atlanten for at deltage i årets Dallas Cup, og det endte som bekendt i en stor triumf.

Efter et tæt puljespil besejrede midtjyderne Real Madrid i semifinalen, og i finalen blev Sao Paulo besejret 1-0. At vinde turneringen gav hele holdet et boost, men betød også at FCM U19 fik et meget hårdt og komprimeret kampprogram på et afgørende tidspunkt af ligasæsonen.

– Vi valgte at deltage i Dallas Cup, fordi vi troede på, det ville give spillerne noget at tage derover og komme ud af deres ”comfort zone”. Vi vidste godt, at det ville være en udfordring at komme tilbage og så nærmest med det samme være nødt til at få næsen tilbage i sporet i U19 Ligaen, men det var en god øvelse, lyder det fra Kenneth Andersen.

Det skulle vise sig at være en rigtig afvejning. Holdet stod distancen, og kan nu kalde sig danske U19-mestre for tiende gang, ligesom holdet har løst adgangsbillet til næste sæsons kampe i Youth League.

– Jeg er enormt stolt af holdet, både præstationen i dag og hele sæsonen. Nu tager vi ud og fejrer det med noget god mad, og så vil vi glæde os til at slutte godt af mod FCK i den kommende weekend, lød det fra ”guldsmeden” – cheftræner Kenneth Andersen.