Førsteholdet

Optakt: European Night på Anfield

FC Midtjylland skal i aften bide skeer med en af verdens største fodboldklubber. Opgaven hedder de engelske mestre fra Liverpool FC.

27/10/20
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz

Der venter en uforglemmelig aften for FCM-spillerne i aften. De skal spille på et af de mest ikoniske stadioner i verden, Anfield.

Anfield er kendt for sine ’European Nights’, hvor Liverpool adskillige gange har leveret store resultater og ikke mindst vanvittige comebacks. Hvem husker ikke forrige forår, hvor Liverpool vendte 0-3 til 4-3 mod selveste Barcelona.

Det var på et proppet stadion med en sitrende stemning, men det bliver der ikke tale om i aften. ’You’ll Never Walk Alone’ er eksempelvis ikke det samme uden tilskuere.

Alligevel står FC Midtjylland over for et suverænt godt hold. Verdensklassespillere over hele linjen og en titel som regerende engelske mestre er på papiret den sværeste opgave i FCM’s gruppe.

TV-kommentator og fodboldjournalist Karsten Krogh udgav i august bogen ’You Never Walked Alone’ om Liverpools mesterskabssæson i 19/20 og den 30-årige ventetid. Han har fulgt Liverpool i 42 år og har derfor et indgående kendskab til klubben.

– Der er ingen i England, der forventer, at FC Midtjylland kan røre Liverpool. Det vil være en kolossal overraskelse, hvis bare FCM tager et point. Det er også klart, når et hold fra Danmark skal møde de engelske mestre, pointerer Karsten Krogh.

Karsten Krogh er selv fra Kibæk og har også hjerte for FC Midtjylland. Derfor glæder han sig også til opgøret mellem hans to favorithold.

Liverpool ligger i det nordvestlige England og har cirka 500.000 indbyggere. Byen er foruden fodboldklubben kendt for at være hjemstavn til The Beatles og have Englands næstvigtigste havn.

Liverpool Football Club blev oprettet i 1892 og er siden da en af verdens mest succesfulde klubber med 19 engelske mesterskaber samt seks Champions League og European Cup-titler.

Vildt genpres

Det er ikke gået mange fodboldelskeres næse forbi, at Jürgen Klopps indtog i Liverpool i 2015 satte gang i en ny bevægelse i den engelske storklub. Modstanderne gennem de sidste fem år er blevet mødt af ’Rock & Roll’-fodbold med et hæsblæsende pres.

– Liverpools spillestil kan sammenlignes med Atalanta. De er fantastisk dygtige til at presse, så FC Midtjylland får igen et vildt genpres at føle. På en måde er det den måde, FCM selv er begyndt at spille på i forhold til at presse højt. Her har vi så et hold, der presser endnu højere, og som samtidigt har et ekstremt højt niveau, forklarer Karsten Krogh.

Mo Salah, Sadio Mane og Roberto Firmino har været en stor del af Liverpools nylige succes. Fronttrioen har banket mål ind hundredvis af gange. Deres hurtighed og tekniske evner sættes bedst i scene i kontraangreb, og derfor skal FCM minimere antallet af boldtab.

– Presset mærkes på en lidt anden måde end Atalanta, som har meget store og fysiske spillere, mens Liverpools spillere er hurtigere – især fremme på banen. Det betyder, at FC Midtjylland for alt i verden skal undgå at lave så mange fejl på bolden som mod Atalanta. De bliver straffet lynhurtigt, lyder kommentatorens analyse.

At presse højt vinder dog ikke fodboldkampe og trofæer alene. Jürgen Klopps mandskab er også stærke i det opbyggende spil, hvor de blandt andet har imponeret rent taktisk ved at bruge de to backs som playmakere i perioder af mange kampe.

Hvordan skal kampen så gribes an, hvis FC Midtjylland skal have bare en lille chance, fristes man til at spørge. Fodboldforfatteren slår fast, at danskerne skal højne niveauet over hele linjen, men åbner også op for muligheden for at spille uden en typisk angriber.

– Man kan overveje at spille uden en stor angriber på samme måde, som man gjorde i den sidste halve time mod Atalanta. Det vil sige, at man smider Pione Sisto på toppen som falsk 9’er og hiver en ekstra midtbanespiller ind. Hvis man giver ham mere frirum, kan man også lukke midtbanen bedre af, forklarer Karsten Krogh.

Hvordan cheftræner Brian Priske vælger at blande kortene, ved vi mere om senere, men uanset hvad bliver det afgørende for FC Midtjylland at undgå fejl, men til gengæld være knivskarpe i alle spillets facetter for at levere et resultat mod Champions League-vinderne fra 2019.

Følg kampen

Der er kampstart på Anfield kl. 21.00, og du kan se opgøret direkte på TV3+ og Viaplay med optakt fra 19.30 eller følge det i tekst via FC Midtjyllands Twitter.

Som altid er det også muligt at følge med i kampens udvikling i matchcenteret på fcm.dk og i FCM-appen. Her får du blandt meget andet xG-værdier på alle afslutninger samt heat- og touch maps for samtlige spillere.

Matchcenter Liverpool – FCM