Kampprogram

Preben Elkjær: Fodbold betyder alt i Italien

Preben Elkjær om passionen til fodbold. Om Gudinden og den No Bullshit-fodboldstil, som FC Midtjyllands modstander i Champions League praktiserer. Artiklen er del af kampprogrammet, som du finder nederst på siden.

21/10/20
Frits Nielsen
Foto: Getty Images

“Gudinden”. Eller La Dea på italiensk, som er Atalantas kælenavn. Det er jo utænkeligt at vedhæfte et sådant ord på en fodboldklub i det kolde Norden. Men ikke i støvlelandet, hvor fodbold fylder dagligdagen.

– Fodbold mere end bare fodbold i Italien. Det er politik. Det er kærlighed. Det mange ting, fortæller Preben Elkjær, som selv blev folkehelt i Verona, da han sensationelt var med til at sparke det italienske mesterskab til byen i 1985.

– I Italien vokser man op med passionen til fodbold. Faren tager sønnen med til fodbold, og når først man er fan af en klub, er man det resten af livet. Passionen er voldsom, konstaterer han.

– Ja, da jeg spillede dernede i en tid, hvor folk ikke havde så mange penge, købte fans først billet til søndagens kamp, og derefter købte man mad. Fodbold skulle man til, lyder det fra den gamle centerforward.

Sejr er det vigtigste

Den italienske mentalitet skiller sig også ud, når det handler om spillet og resultatet.

– Der er ingen, der brokker sig over en 1-0 sejr, selvom spillet har været dårligt, konstaterer Elkjær, som dog har set en mentalitetsændring de seneste år.

– Man er gået væk fra den defensive fodbold. Både for at klare sig internationalt, men også fordi fans vil se mere underholdende fodbold. Det skal være sjovere at se på. Vi så Juventus skifte træner i sommer, selvom de vandt mesterskabet. Man var ikke tilfreds med stilen, forklarer Elkjær, og kommer så ind på onsdagens modstander på MCH Arena, Atalanta.

– De er jo helt anderledes. Faktisk så anderledes, at de er populære i hele Italien, og det er meget unormalt, at man i Italien kan samle sig om et andet hold end sit eget, siger Elkjær.

Han ser tilmed at flere og flere hold er slået ind på en stil, der ligner stilen i Atalanta.

– Mere offensivt og mere underholdende fodbold. Det er det, tilskuere og fans vil se, forklarer Elkjær.

No Bull Shit-fodbold

Det underholdende og det offensive mindset hos Atalanta bringer os ind på selve kampen FC Midtjylland mod Atalanta. Kampen på grønsværen. 11 mod 11.

– Jeg håber det bedste for FCM, for det er et godt hold, de skal op mod. Et helt anderledes hold. De vælter frem fra alle vinkler, og de scorer 4, 5 ja sommetider 7 mål. Det er et hold, hvor alle ved, hvad de skal, og de er svære at spille mod. Meget svære at dæmme op for.

– Jeg kalder det ”No Bullshit” fodbold. De kommer, de takler, og de løber, lyder den skræmmende analyse fra Preben Elkjær.

– De har gode spillere på alle pladser og 3 formidable, Duván Zapata, Luis Muriel og Josip Ilicic. Dertil nogle wingbacks der bare kommer med frem hele tiden. FCM skal forvente noget, de ikke plejer at se, lyder det advarende fra Preben Elkjær, som onsdag aften selv er på MCH Arena som ekspertkommentator på TV3 Sport.

– Jeg glæder mig. Det bliver helt dejligt at se noget live-fodbold igen, griner Elkjær.

Og live-fodbold bliver det åbenbart i ordets vildeste betydning. Der kommer ifølge Elkjær til at ske noget i samtlige 90 minutter. Det sørger Atalanta’s “No Bullshit”-stil for.

Lidt beroligende er han dog, den gamle landsholdsspiller:

– De er stadig kun et fodboldhold, lyder det, uden han nævner, at bolden er rund, og alting kan ske i fodbold. Eller at Gudinden i lørdags tabte 4-1 på udebane til Napoli.

Vi får se, hvad ulven finder på onsdag aften.

Artiklen er en del af kampprogrammet, som også udgives online. Heri finder du også et interview med Atalantas danske assistenttræner Jens Bangsbo.

Online kampprogram FCM – Atalanta

Følg kampen

FC Midtjyllands Champions League-debut kan følges direkte på TV3+ og Viaplay kl. 21.00 med optakt fra 19.30.

Det kan også anbefales at følge med i matchcenteret på fcm.dk, hvor du kan se heat- og touch maps samt Expected Goals for alle spillere. Alle statistikkerne opdateres live og giver et endnu bedre indblik i kampens forløb.

Matchcenter FCM – Atalanta