Førsteholdet

Tæt på Aral Simsir: Et vildt år i FC Midtjylland

Aral Simsirs karriere har taget fart, efter han for knap et år siden vendte retur til FC Midtjylland fra norsk fodbold. Den 21-årige tekniker ser her tilbage på en vild tid med ambitioner om endnu mere i fremtiden.

23/11/23
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Efterårssæsonen går snart på hæld. Tilbage er blot to kampe, inden vinterpausen melder sig. FCM ligger placeret som nummer tre i 3F Superliga efter et hektisk halvår, som Aral Simsir har været en del af på godt og ondt.

– Starten af sæsonen begyndte virkelig godt for mig selv. Modsat gik det måske holdet mindre godt. Det kan jeg ikke lægge skjul på. Der kom en masse nye spillere ind, og vi skulle lære hinanden bedre at kende både på og udenfor banen. Det kan man se, at vi har fået styr på nu, mindes Simsir tilbage.

Adspurgt til de største minder siden returen fra norsk fodbold i begyndelsen af kalenderåret, fortæller den tidligere akademispiller:

– Der har været mange. Allerede tilbage til Viborg-kampen i sidste sæson; det mål, jeg laver der, som sendte os i Europa, er et øjeblik, der betyder virkelig meget for mig. Min Europa League-debut mod Sporting for et år siden var også en stor oplevelse. Den her sæson startede med nogle gode præstationer, lækre mål og et par europæiske kampe, jeg var en stor del af. Jeg sætter pris på alt, jeg har været igennem på godt og ondt.

Men nogle minder nager også. Særligt det europæiske exit til Legia Warszawa i slut august kan stadig vække negative følelser i kroppen.

– Legia-kampen gør ondt. Vi havde fint styr på dem i begge kampe, kom frem til en masse chancer, men smed det væk til sidst. Den dag i dag gør det stadig ondt på mig, resten af holdet og trænerstaben. Vi ønskede at gøre os gældende i Europa ligesom alle de andre år, og ikke at få muligheden for det var et hårdt slag.

– Derudover har vi to-tre kampe, hvor vi smider føringen til sidst. Havde vi fået tre point med der, havde vi ligget nummer et nu. Det er ikke noget, vi kan ændre på, det er lagt bag os, og nu går det virkelig godt. Vi har ikke tabt i ni kampe, så vi skal bare fortsætte, fortæller teknikeren.

Præstationer avler forventninger

Det er gået stærkt. Rigtig stærkt for Aral Simsir. Siden returen til FCM i januar 2023 er det blevet til 39 kampe, fem mål og otte assists.

På det seneste er resultaterne også for alvor gået holdets vej; man har vundet fire 3F Superligakampe i streg og ikke tabt i ligaen siden den 27. august. De opadgående holdpræstationer har dog også fået Aral Simsir til at indse, at forventningerne til egne præstationer er steget, og det er ikke længere altid nok bare at have spillet en fornuftig kamp i en komfortabel sejr.

– Jeg er altid glad for, at vi vinder, men jeg kan alligevel godt være hård ved mig selv; jeg vil altid score, lave assists og hjælpe holdet på bedst mulig vis. Jeg forventer noget af mig selv, selvom det vigtigste selvfølgelig altid vil være holdet.

– Det kan både være en god og dårlig ting. Jeg ønsker ikke at udvise dårlige tegn, når vi har vundet, og det er selvfølgelig noget, jeg skal lære af. Men hvis det sker, skyldes det udelukkende, at jeg har fået endnu højere forventinger til mig selv.

– Der har været en periode, hvor tingene ikke fungerede lige så godt for mig. Jeg har haft nogle chancer og ikke formået at score. Da jeg kom tilbage fra Norge og indtil for halvanden måned siden, gik tingene virkelig, virkelig hurtigt og godt.

– De andre har hele tiden sagt, at der ville komme et naturligt dyk på vejen, og det forstår jeg nu. Mit mål er at blive mere kontinuerlig i mine præstationer, og det bliver bedre og bedre, fortæller han ærligt.

En fantastisk gruppe

Der er flere grunde til, at præstationerne i FC Midtjylland på det seneste har været med støt opadgående pil, hvis du spørger Aral Simsir.

– Vi er blevet mere kyniske foran vores eget og modstanderens mål. Ifølge mig er det den allerstørste faktor. Vi kan se, at relationerne er ved at være på plads, nævner han blandt andet.

Men en af grundene er også at finde i det sammenhold, der blomstrer i truppen og fortsat styrkes dag for dag.

– På trods af, at vi både har brasilianere, sydkoreanere, danskere og mange andre nationaliteter, kan vi allesammen snakke med hinanden. Der er plads til alle. Selvom jeg er 21 år og de andre ti år ældre end mig, kan jeg altid komme til dem, uanset hvad det er. Vi har et fantastisk miljø, og det gør det nemmere for os unge, men måske også alle andre, at tilpasse sig. Den her gruppe er ‘top’.

– Om vi gør noget, der er godt eller skidt, får jeg altid feedback fra de ældre såsom Ingason, Paulinho, Rømer, Lössl, og hvad de ellers hedder. Samtidig er de gode til at lægge mærke til, hvis der er det mindste. De kommer over til en, snakker med en, og hører om der er noget galt.

13 point i fem kampe. 20 point i otte kampe. Statistikken taler for sig selv, hvorend man vender og drejer den. Det ændrer ikke Aral Simsirs præmis for, hvad FCM skal præstere.

– Vi kan bygge endnu mere på. Det sagde jeg også i et interview på TV efter kampen mod Nordsjælland. Vi har flere level’er endnu. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Vi står et godt sted, men vi er ikke tilfredse. Den kommende tid handler om at komme op på næste niveau.

– Vi er med deroppe. Det skal vi blive ved med, og så kan alt ske i fodbold, siger den tidligere akademispiller med et glimt i øjet.

Aral Simsir: Jagten på Gennembruddet