Førsteholdet

Tre udvalgte statistikker fra Grundspillet

Vi har udvalgt tre statistikker, som særligt springer i øjnene, når vi ser tilbage på FC Midtjyllands præstationer i Grundspillet.

21/03/24
Mikkel Krøll
Foto: Daniel Stentz

Søndagens sejr over Vejle satte et punktum for Grundspillet i årets 3F Superliga. Et grundspil, som startede svært, men takket være et fantastisk efterår går FC Midtjylland ind i slutspillet som nummer et.

Vi har kigget nærmere på tre nøgletal, som springer i øjnene.

419 vundne luftdueller

FCM har historisk set været notoriske for sit aggressive presspil og herunder også et stort fokus på duelspillet. I denne sæson har holdet taget fansene med tilbage til tidligere tiders hårdtarbejdende fremgangsmetoder. Midtjyderne har i sæsonen vundet 419 luftdueller på 22 spillerunder – klart flest af alle.

Det hårde arbejde er også blevet en endnu mere udtalt del af tilgangen til spillet på banen:

– Midtjylland vil jo gerne være et hold, som er dominerende i den fysiske del af spillet. Og så er det jo dejligt at høre, at statistikkerne siger, vi er det. Så det er jo klart et positivt tegn, at vi kan tage noget af det med på banen, fortæller forsvarsklippen Mads Bech.

Udover de 419 luftdueller har man i gennemsnit trukket sig sejrrigt ud af 37 dueller langs jorden pr. kamp. Cheftræner Thomas Thomasberg erkender, at spillet med bolden skal blive bedre i sæsonens sidste del, men er tilfreds med det fysiske udtryk, som hans spillere har leveret i Grundspillet:

– Det er noget, vi altid gerne har ville være gode til. Duelspillet er en vigtig del af fodbold og for at sørge for at få fat i bolden, skal man i en del dueller. At vi vinder så mange, er noget, jeg er meget tilfreds med. Det er noget, vi skal være skarpe i, siger han.

67 procent af FCM’s mål er scoret i 2. halvleg

Søndag aften scorede FCM tre mål. Alle tre blev smidt i kassen efter pauseteen:

– Generelt bliver der scoret mange mål i 2. halvleg, fordi det er der, kampene ofte bliver lidt mere åbne, og dermed også der, hvor det bliver afgjort. Det er jo selvfølgelig vigtigt for os, at vi kan score målene, når kampene skal afgøres.

– Det er også et udtryk for, at vi har en rigtig bred trup, og at vi kan sætte dygtige spillere ind, der kan gøre en forskel, fortalte cheftræner Thomas Thomasberg efter kampen mod Vejle, hvor han igen kunne se sine indskiftninger gøre god figur.

Mads Bech, som er en af de midtjyske spillere, der løber allermest, når han træder på banen, kæder 2. halvlegs-dominansen sammen med den fysiske forfatning, holdet generelt er i:

– Det kan meget vel være, at vi er i bedre form end vores modstandere. Vi har i hvert fald talt meget om at komme tilbage efter vinterpausen i endnu bedre form, og at vi skulle løbe endnu mere. Det gør det også nemmere for os at trykke på senere hen i kampen.

Tre individuelle kåringer

Sæsonen 22/23 var et hårdt år for et midtjysk hold, der for første gang siden oprettelsen af Mesterskabsspillet ikke formåede at kvalificere sig. På individuelt plan var det kun stjerneskuddet, Gustav Isaksen, som fik overrakt hæderen som Månedens Spiller i 3F Superliga.

Selvom den igangværende sæson kun er otte måneder gammel, har midtjyderne allerede høstet tre individuelle kåringer. Oliver Sørensen blev i oktober kåret som Månedens Spiller i landets bedste række, mens holdets flotte præstationer i november blev takseret med priser til både Paulinho og Franculino som henholdsvis Månedens Spiller og Månedens Unge Spiller.

Ifølge cheftræner Thomas Thomasberg er de individuelle anerkendelser lige så meget et udtryk for et sammenspillet hold, der præsterer på et højt plan:

– Nomineringer kommer jo ofte fordi, holdet præsterer og får hevet nogle sejre hjem. Vi har haft en masse gode individuelle præstationer i sæsonen. Her kunne man jo også fremhæve vores dygtige målmand, der har holdt nullet de sidste tre kampe, men rent spillemæssigt er jeg glad for de nomineringer, for det tegner jo et billede af, at det går rigtig godt.

Og FC Midtjylland har spillet godt. De har spillet så godt, at de efter 22 runder topper 3F Superliga, og dermed begynder Mesterskabsspillet på førstepladsen.

– Det har været et rigtig godt grundspil for os, og vi er glade for at ende som nummer et. Specielt i efteråret skrabede vi rigtig mange point sammen, så det er jo den bølge, vi skal ride videre på.

– Men indtil videre handler det om en kamp ad gangen, fortalte Mads Bech, inden han forlod MCH Arena for sidste gang, inden det for alvor bliver spændende i kampen om medaljer.

Statistikkerne stammer fra superliga.dk og superstats.dk.

Garanteret adgang til Mesterskabsspillet med BilletFlex