Akademiet

– Vi har opbygget en vinderkultur på akademiet

Varm op til lørdagens U19-guldfest med cheftræner Kenneth Andersen, som sætter ord på triumfen og ser tilbage på sæsonen, der er gået.

26/05/23
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Lørdag danner EDC Arena i Ikast ramme om en vaskeægte U19-guldfest, når FC Midtjyllands ældste akademister betræder grønsværen for sidste gang i sæsonen.

Guldet er allerede sikret, men ikke desto mindre venter der et spændende opgør mod rækken nummer to fra FC København. Vinder midtjyderne sikrer man sig ikke bare en god afslutning på sæsonen, men det vil samtidig betyde 68 point i tabellen og dermed den højeste pointtotal for holdet nogensinde.

– Vi glæder os helt vildt – både til kampen og til forhåbentligt at se en masse mennesker, der ønsker at fejre drengene. Det fortjener de. Samtidig ved vi, at kampene mod FCK altid er nogle fede opgør, siger cheftræner Kenneth Andersen og fortsætter:

– Vi fejrede det lidt i lørdags, men nu ser vi frem til for alvor at fejre det i denne weekend med en fantastisk hjemmekamp mod FC København.

Selvom guldet blev sikret sidste weekend i Odense, skal man ikke tøve med at møde op på EDC Arena lørdag kl. 13.00, pointerer U19-cheftræneren:

– Det er med afstand de to bedste U19-hold i Danmark. Vil man se det bedste fodbold på ungdomsniveau, så er det lørdag på EDC Arena, man skal komme. Vi vil gøre alt for at slutte en flot sæson af med en sejr.

Drengene har overrasket

Selvom Kenneth Andersen har stor tiltro til sit hold, erkender han alligevel, at de ældste akademister er blevet ved med at overraske, som sæsonen er skredet frem.

– Det har overrasket mig, hvor hurtigt drengene har tilpasset sig. I sommeropstarten var vi en smule shaky, og vi havde svært ved at være stabile samt vise robusthed og modenhed. Det har overrasket mig, hvor hurtigt vi er kommet dertil, hvor vi står nu.

– Vi havde ét bump på vejen; mod SønderjyskE i fjerde kamp (5-1-nederlag, red.). Vi har også haft mange andre kampe, hvor vi er kommet hurtigt bagud, men drengene har nærmest hver eneste gang formået at slå tilbage og vist stor modstandskraft.

Statistikkerne taler sit tydelige sprog: U19-sæsonen i tal

Samtidig har U19-holdet undervejs i sæsonen måtte sige farvel til en række profiler. I vinters blev Andreas Nibe blandt andet udlejet til Næstved Boldklub i NordicBet Ligaen, mens Valdemar Byskov blev en fast del af FCM’s 3F Superligatrup.

– Til jul blev nogle af vores spillere lejet ud, mens andre blev rykket lidt mere permanent op i førsteholdstruppen. Igen var det spændende at se, hvem der ville tage over. Det viste sig, at vi ret hurtigt fik stabiliseret det hele igen, siger Kenneth Andersen, der ser nogle klare styrker i sit mandskab:

– Vi har helt klart en styrke i vores offensiv. Vi er med afstand det hold, som har scoret flest mål, og det er et resultat af, at vi virkelig har skabt masser af chancer offensivt. På et tidspunkt var vores forsvarsspil ikke det allerbedste, men vi er kommet langt i løbet af sæsonen, og vi er også det hold, som har lukket færrest mål ind.

Afgørende momenter

Kenneth Andersen og co. kan se tilbage på en mindeværdig kampagne med flere store sejre, nervepirrende afgørelser og blot få bump på vejen.

Et par kampe springer særligt i øjnene, når den rutinerede U19-chef med seks mesterskaber på bagen skal udpensle de afgørende momenter i sæsonen:

– 3-2-sejren ude mod FCK lige inden juleferien betød meget. Vi har også haft et par opgør, hvor vi blev reduceret til ti mand. Her har det været afgørende, at vi fik point – mod AaB endda tre point – og andre gang to efter vundet straffesparkskonkurrence.

– Jeg husker også en svær udekamp mod Lyngby, lige efter vi kom hjem fra Dallas. Den præstation, vi leverede ovre i Lyngby, var rigtig stærk og afgørende for, at vi har kunne hive guldet hjem, fortæller Kenneth Andersen.

Bliver det hverdag?

Efter i morgen har Kenneth Andersen prøvet det seks gange, mens FCM som klub står noteret for ti U19-mesterskaber.

Men bliver det nogensinde hverdag at vinde guld i landets bedste ungdomsrække?

– Det er lige så sjovt, det er lige så dejligt, og man er lige så glad. Det er et nyt hold og nogle andre drenge. Det er fedt, når vi både som hold, gruppe og alle os omkring akademiet kan se resultatet af en masse hårdt arbejde. Det er det, vi allesammen arbejder for hver eneste dag, og man bliver glad og stolt, når det hele går op i en højere enhed.

Med andre ord betyder det fortsat alverdens for Kenneth Andersen og FC Midtjylland. Nøglen til den store succes skal blandt andet findes i den kultur, der er blevet bygget op på det midtjyske akademi.

– Vi har bygget nogle værdier og en vinderkultur op på akademiet. Uagtet, at vi har nogle, der er på Superligaen, mens andre er U17-spillere, vil man bare vinde, når man går på banen. Alle løfter i flok, og jeg tror, det er med til at gøre, at vi kan blive ved med at skabe store ting, siger en stolt Kenneth Andersen.

Info om lørdagens guldfest

Stream FCM U19 v FCK U19